fbpx

Delta sev uničuje telo: Na srbskem covidnem oddelku vse pogostejše amputacije nog in rok mladih

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Čeprav je sprva veljalo, da novi koronavirus najbolj prizadene stanje pljuč bolnikov, pri katerih povzroča huda in obojestranska vnetja, je direktorica covidnega oddelka srbske bolnišnice Batajnica dr. Tatjana Adžić Vukičević za Objektiv povedala, da je delta sev s seboj prinesel  tudi druge zaplete, ki pacientom puščajo hude posledice, kot je denimo amputacija.

V samo tej bolnišnici so imeli približno pet ali šest primerov amputacije. Prišlo je do amputacije rok, nog ter prstov. Zadnjo operacijo so opravili pri petindvajsetletnem bolniku iz Valjeva, ki ga žal niso uspeli rešiti. Mladenič, oče štirih otrok, prevajalec kitajščine in angleščine, je namreč žal izgubil obe roki. “Le tako smo mu uspeli rešiti življenje,” je poudarila sogovornica.

Najbolj kritične roke in noge
Dr. Adžić Vukičevićeva pojasnjuje, da covid-19 poleg tega, da povzroča večsistemski vnetni proces v celotnem organizmu, predstavlja tudi trombogeni virus, ki spodbuja trombozo, torej nastanek krvnega strdka v žilah. Te tromboze pa  lahko vodijo do amputacije. Po njenih besedah so trombozo doslej obravnavali v sklopu srčnega infarkta in pljučne embolije, torej zamašitev s krvnim strdkom, zdaj pa se pojavlja v velikih glavnih krvnih žilah v nogah in rokah.

“V naši bolnišnici leži mladenič, ki je začel dobro okrevati. Ko pa sem bila na viziti, sem videla, da so njegove roke in noge bele kot stena. Dotaknila sem se jih, bile so hladne kot led. Ko smo opravili pregled žil, smo videli krvni strdek. V enem dnevu smo opravili dve operaciji odstranitve strdka. Če tega ne bi storili, bi morali narediti amputacijo,” pravi dr. Vukičevićeva.

Foto: YouTube

Po besedah ​​dr. Vukičevićeve se je zgodilo, da je pri okuženem bolniku nastal tudi strdek, ki je nato povzročil srčni infarkt, ki se je velikokrat končal s smrtjo. Takšni bolniki večinoma umirajo, zanje enostavno ni rešitve. “Koronavirus še ni dovolj razjasnjen, je pa očitno, da zahteva spremljanje bolnikov še vsaj šest mesecev.” Nikoli se namreč po njenih besedah ne ve, ali se bo po prenosu virusa v telesu kaj aktiviralo, pojasnjuje direktorica bolnišnice in dodaja, da vsi bolniki, ko pridejo v takšno fazo bolezni, prejemajo antikoagulantno terapijo ( terapijo proti strjevanju).

Pri bolnikih obstaja nevarnost, da tudi pri terapiji dobijo takšno trombozo, po poročanju Srbija Danas razlaga dr. Adžić Vukičevićeva. Na vprašanje, zakaj imajo nekateri bolniki, ki so pozitivni na covid-19, blažje simptome, drugi pa se za življenje borijo z amputacijo delov telesa, zdravnica odgovarja, da tega še nihče ne ve. “Tisti, ki to odkrije, bo prejel Nobelovo nagrado,” poudarja. Pravi, da obstajajo na primer ujemanja na podlagi krvnih skupin, pa tudi pri genetiki. “Imeli smo enojajčna dvojčka, ki sta imela enako klinično sliko in sta umrla, imeli smo celo petčlansko družino in vsi so umrli zaradi posledic koronavirusa. Čeprav je minilo že leto in pol, o njem še vedno ne vemo dovolj, razen da je smrtonosen virus, “ zaključuje direktorica covidnega oddelka.

Sara Kovač