Demokracija po turško: Sultan Erdogan prepovedal Facebook, YouTube, Twitter in Wikipedio. Bo ukinil še internet?

Foto: EPA

Turčija je blokirala vse dostope znotraj države do spletne enciklopedije Wikipedia. Ob tem pa so turški uradniki le izjavili, da so bili sprejeti “upravni akti”, vendar niso podali niti enega razloga, zakaj je do tega prišlo. Rezultati ustavnega referenduma se tako očitno že kažejo v praksi.

Turški mediji poročajo, kot tudi BBC, da naj bi turške oblasti Wikipedio prosile, naj odstrani vsebine, ki so bile napisane s strani piscev, ki podpirajo terorizem. Prav tako je Turčija v preteklosti začasno blokirala družbene medije, kot sta Facebook in Twitter  ponavadi se je to zgodilo po protestih in po terorističnih napadih.

Turški organ za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo je dejal, da ne bodo podali nobenih podrobnosti, povedali so le, da “je sprejet upravni sklep na tej spletni strani po tehnični analizi in pravni obravnavi na podlagi zakona št. 5651 (ureja internet)”. Vendar pa je dnevni časopis Hurriyet zapisal, da je bila s strani Turčije podana zahteva, da Wikipedia odstrani vsebino določenih piscev, ki jih oblasti obtožujejo, da podpirajo terorizem in Turčijo povezujejo s terorističnimi skupinami. Hurriyet še piše, da spletna stran na te zahteve ni odgovorila, prepoved Wikipedie pa je bila nato uvedena kot rezultat omenjenega molka. Turška oblast sicer zatrjuje, da je ta prepoved zgolj začasna.

(Foto: epa)

Turčija uporablja vse orodje za izvajanje represije
Dopisnik za BBC Mark Lowen je dejal, da so Turki že naveličani nakladanja sporočil na njihovih računalnikih v stilu “strežnik je preobremenjen”. Blokiranje spletnih strani je vse prevečkrat orodje za omejevanje s strani turške oblasti  enako usodo kot tokrat Wikipedia so že večkrat doživeli Twitter, Facebook in YouTube. Turška represija svobode govora pa se kaže tudi tako, da več kot polovica vseh prijav za odstranitev vsebine na Twitterju prihaja iz Turčije.

Foto: YouTube. Recep Tayyip Erdogan.

Wikipedia prepovedana tudi na Kitajskem in v Rusiji
Ob tem pa se je na družabnih medijih že usul plaz kritik na Erdogana. Turška vlada je sicer nemudoma in odločno zanikala, da cenzurira internet, krivi so torej vsi, le oni ne. Sicer pa se je Wikipedia soočila s cenzuro tudi v drugih državah  začasno je bila prepovedana tudi v Rusiji in na Kitajskem.

Marjanca Scheicher