fbpx

Deželni svet Furlanije – Julijske Krajine fojbe opredelil za sredstvo etničnega čiščenja!

Foto: STA

Deželni svet Furlanije – Julijske krajine je v torek sprejel dokument, v katerem je definicija pobojev ob koncu druge svetovne vojne. V njem piše, da so bile fojbe sredstvo etničnega čiščenja, danes piše Primorski dnevnik na svoji spletni strani.

Gre za pobudo poslanca stranke Naprej Italija Piera Camberja, ki je deželno vlado pozval, naj ne financira organizacij, ki “posredno ali neposredno in v kakršnikoli obliki zanikajo ali omalovažujejo tragedijo fojb in izseljevanje Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije“. V dokumentu med drugim piše, da so bile fojbe sredstvo političnega boja in etničnega čiščenja, kot soglasno priznava tudi moderno zgodovinopisje.

Pobudo so podprli vsi svetniki v dvorani, in sicer člani vladajoče desnosredinske koalicije ob podpori svetnikov Gibanja petih zvezd in levosredinske liste Cittadini (Državljani), poroča STA. Slovenca v deželnem parlamentu nista glasovala, tudi predstavniki levosredinske Demokratske stranke so zapustili dvorano.

Deželni poslanec stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec je po poročanju Radia Slovenija predlagal, da bi v šolah razdelili poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev o Fojbah, član desne Lige Danilo Slokar pa nasprotuje temu, da zgodovino razlagajo politiki.

C. Š.