Deželni svet Furlanije – Julijske Krajine fojbe opredelil za sredstvo etničnega čiščenja!

Foto: STA

Deželni svet Furlanije – Julijske krajine je v torek sprejel dokument, v katerem je definicija pobojev ob koncu druge svetovne vojne. V njem piše, da so bile fojbe sredstvo etničnega čiščenja, danes piše Primorski dnevnik na svoji spletni strani.

Gre za pobudo poslanca stranke Naprej Italija Piera Camberja, ki je deželno vlado pozval, naj ne financira organizacij, ki “posredno ali neposredno in v kakršnikoli obliki zanikajo ali omalovažujejo tragedijo fojb in izseljevanje Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije“. V dokumentu med drugim piše, da so bile fojbe sredstvo političnega boja in etničnega čiščenja, kot soglasno priznava tudi moderno zgodovinopisje.

Pobudo so podprli vsi svetniki v dvorani, in sicer člani vladajoče desnosredinske koalicije ob podpori svetnikov Gibanja petih zvezd in levosredinske liste Cittadini (Državljani), poroča STA. Slovenca v deželnem parlamentu nista glasovala, tudi predstavniki levosredinske Demokratske stranke so zapustili dvorano.

Deželni poslanec stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec je po poročanju Radia Slovenija predlagal, da bi v šolah razdelili poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev o Fojbah, član desne Lige Danilo Slokar pa nasprotuje temu, da zgodovino razlagajo politiki.

C. Š.

 • FRANC3

  Vsak uboj civilista na kateri koli strani in s strani katere koli vojske je etnično čiščenje. Po WWII so komunisti to raboto izvajali dosledno in učinkovito. Danes jih peče vest, sram jih a, a nimajo korajže to priznati.

  • Slovenec 33

   V svoji definiciji imaš v dejstvih prav, vendar se motiš glede izraza.
   Sistematični poboji civilistov, žensk in otrok so lahko le genocid in Židje so izumili izraz HOLOKAUST, ki je pomensko enak genocidu.
   Tudi po slovenskih deželah se je dogajal genocid nasd slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih.
   Izvajali so ga rdeči verski blazneži, katerih nasledniki in potomci še vedno vladajo v Sloveniji in ni videti, da bi jih kaj vest pekla – saj sploh ne vedo, kaj vest je, ker so genetsko deformirani in so na nivoju živali – tudi one ne vedo, kaj je vest.
   Vest je privilegij človeka, ker s po tem razlikuje od živali.
   Oblika telesa ne definira človeka.

   • FRANC3

    Se strinjam. Toda po zadnjih ugotovitvah naj bi bilo že 760 grobišč in moriš. Tako sta navedla zgodovinarja Jože Dežman in Mitja Ferenc v zadnjem pogovoru ob okrogli mizi.

 • Janez Novak

  Komunisti so res uničili slovenski narod: moralno in materialno.

  • FRANC3

   Žalostno je, da se teh sprevrženih dejanj ne sramujejo. Še vedno trobijo, da je šlo za narodno osvobodilni boj. Kakšen je to NOB, če je bil narod bolj zasužnjen kot pred WWII, skoraj brez človekovih pravic in pravic svobode govora, brez pravic političnega izražanja in združevanja. Bog ne daj da si bil veren-to je pomenilo onesposobitev na vseh področjih.
   Oglej si PRIČEVALCE od sinoči 26.03.2019, kako so bili kristjani onemogočeni na vseh področjih:
   https://www.rtvslo.si/pricevalci/oddaja/174604326

 • Get Smart

  JA, fojbe so sredstvo etničnega čiščenja, če naj uporabimo ta izraz,

  saj so fojbe kraj, kjer je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA

  izvajala GENOCID in ETNOCID nad SLOVENSKIM NARODOM.

  V fojbah seveda ni kakih italijanov, btw, na tem svetu ni kake etnije/naroda, ki bi se imenoval italijanski narod. 2000 let let nazaj je obstajalo eno miceno pleme (na jugu apeninskega polotoka) ITALCEV, ki pa je skoraj gotovo že davno izumrlo in je po tem IZUMRLEM PLEMENU kaviaržidoKOMINTERNA poimenova SVOJO NOVO TVORBO = na novo ustanovljeno državo ITALIJO =

  tako kot na svetu ni kakega naroda/etnije JUGOSLOVAN,

  ampak je kaviaržidoKOMINTERNA za svoje SERBUSE na Balkanu ustanovila vukojebino z imenom JUGOSLAVIJA.
  .
  Torej, ja, fojbe so slika ETNOCIDA in GENOCIDA nad SLOVENSTVOM, nad starodavnim NARODOM SLOVENCEV,
  ki je svetu podaril KULTURO ŽIVLJENJA,
  zato pa, kot pravi dekret centralnog komiteta:
  “IZBRISATI SLOVENSKI NAROD Z ZGODOVINSKE POZORNICE”
  .
  Pamet v glavo.

 • RATATA

  Kaj ko bi identificirali žrtve fojb? Tako vsaj naprbližn…. če je bil slučajno kakšen Slouenc umes, pa mrbit še kakšn fašističn moriuc(??)(!!)

 • Get Smart

  Iz Istre Reke in Dalmacije so IZSELJEVALI SLOVENCE,
  z njimi pa morda še peščico italijanskih državljanov, ki jih je italijanska država naselina v te kraje po tem, ko je leta 1919 kaviaržidoKOMINTERNA te kraje
  ODTRGALA = UKRADLA DEŽELI KRANSKI in jih prepisala na Kraljevino Italijo.
  .
  VES ta prostor je bil od PAMTIVEKA SLOVENSKI in edino čiščenje, ki ga je tu izvajala in ga še vedno izvaja MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  je ETNIČNO/genocidno čiščenje SLOVENSKEGA NARODA.

 • xtc

  V bistvu gre za zločin in genocid nad ne komunisti.

 • Olga101

  Bravo Italijani! Ovadbe! Komunizem=fašizem=nacizem! Komunisti so izvajali genocid, ki do danes ni bil kaznovan! Zadnja komunistična kloaka v Evropi, Slovenija, ga še ni obsodila! Nasprotno! Vladajoči poveličujejo komunistični zločinski režim in se norčujejo iz žrtev genocida, kar je v civiliziranem svetu kaznivo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!