fbpx

“Dezinformacije”, “sovražni govor” in “propaganda” ogrožajo švedsko demokracijo

foto: Pixabay

Švedski vladni preiskovalec Carl Heath je manjšinski socialistični vladi priporočil, da še okrepi napade na tako imenovani “sovražni govor” na spletu, kakor tudi širjenje “dezinformacij” in “propagande”.

Po trditvah švedsekega raziskovalca na inštitutu RISE Carla Heatha, propaganda, dezinformacije in sovražni govor ogrožajo demokracijo na Švedskem.

“V teh časih, ko na naše odločitve vplivajo dezinoformacije in propaganda, le te predstavljajo izziv za našo demokracijo in razpihujejo konflikt. Ustvarjajo polarizacijo družbe zaradi česar je otežen demokratičen pogovor,” je za Sveriges Radio po poročanju Breitbarta povedal Heath.

Problem socialna omrežja

“V luči vsega kar vidim, je stanje resno in moramo ukrepati,” je prepričan Heath, ki vztraja, da ima Švedska robusten demokratični sistem, a da je demokratična diskusija v zadnjem desetletju deteriorirala zaradi razširjenosti socialnih omrežij, ki so navadnim ljudem omogočila, da zaobidejo ustaljene medije in sami poskrbijo za pretok informacij.

Na Švedskem je resnica postala sovražni govor. Oblasti raje kot posiljevalce, morilce in ostalo kriminalno navlako, ki so jo sprejeli v državo z odprtimi rokami, preganjajo vse ostale, ki si drznejo opozoriti na dejansko stanje v državi.

Heathova trditev hitro izzveni, če spomnimo, da je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE) bila v preteklosti kritična do švedskega volilnega sistema. Kakor je povedal danski opazovalec švedskih parlamentarnih volitev leta 2018, je proces nedemokratičen.

Eden najbolj nedemokratičnih volilnih sistemov

“V vseh številnih opazovanjih volitev, nisem nikjer videl ničesar kar bi bilo blizu nedemokratičnosti švedskega volilnega sistema,” je povedal danski predstavnik OSCE Michael Aastrup Jensen. Pri parlamentarnih volitvah so volilce namreč spraševali za katero stranko bodo volili in jim v skladu s tem dali primeren volilni listič.

Ivan Šokić