fbpx

Divjanje migrantov po migrantskih centrih

Vstaje v migrantskih centrih v balkanskih državah. Na Lesbosu so uničili celo oljčni nasad. Vse več držav se zgleduje po višegrajcih − Avstrija je zaprla meje, Italija pristanišča. Globalisti grozijo z odvzemom evropskih finančnih sredstev državam, ki zavračajo migrante.

Prejšnji teden je bila po celomesečni napetosti vsaj začasno ustavljena invazija migrantov tretjega sveta v Evropo. Na deset tisoče migrantov je s podporo in spodbujanjem (celo s prisilo) turških oblasti naskakovalo grško-turško mejo, kjer so grški obmejni policisti in vojaki ter manjši kontingenti policistov iz nekaterih evropskih držav s skrajnimi napori ustavljali to povodenj iz tretjega sveta, ki je grozila, da bo preplavila našo celino. Končno so invazijo ustavili prav njeni pobudniki, turške oblasti, ker so se zbale množične okužbe s koronavirusom. Zato so na silo vso množico migrantov odgnali od meje. Po tem je kazalo, da bo na tako imenovani balkanski migrantski poti vsaj za nekaj časa zavladal mir, a upanje je trajalo vsega nekaj dni. Potem ko se je izkazalo, da invazije ne bo, so migranti, ki so že prišli na našo celino in so nameščeni v migrantskih centrih v balkanskih državah, začeli s pravimi vstajami.

Divjanje na Lesbosu
Najbolj divje je bilo na grškem otoku Lesbos, kjer je tudi ena največjih koncentracij migrantov v Evropi. Na tem grškem otoku, nekoč priljubljeni turistični točki, je kakšnih petdeset tisoč migrantov, od katerih jih je dvajset tisoč v begunskem centu Morija, preostali pa so raztreseni po vsem otoku. Med njimi je sicer konstanten nemir, potekajo medsebojni spopadi, prepiri z oblastmi, napadi na grške domačine, kraje in uničevanje tuje lastnine, a tokrat so šle zadeve krepko čez “običajne” ekscese. Tudi v migrantskem centru Morija so uvedli nekatere ukrepe, da bi preprečili okužbe s koronavirusom, a migranti se seveda teh ukrepov ne držijo in za nameček še osebju centra očitajo, da jih z ukrepi »rasistično« ponižujejo. Nad osebje in policiste, ki so jih skušali prepričati, naj se ukrepov vendarle držijo za lastno dobro, so se migranti spravili najprej z žaljivkami in grožnjami nato pa tudi s silo. Začelo se je menda s sporom med dvema skupinama afganistanskih migrantov, ki pa se je nato hitro obrnil proti upravi centra in vsi migranti, ne samo Afganistanci, so začeli razsajati in uničevati inventar ter stavbe. Kmalu so se usmerili tudi proti domačinom in se s kamenjem spravili na avtomobil, ki je po naključju peljal mimo. Nasilje se je iz taborišča hitro razširilo v okolico in kmalu so se mu pridružili migranti, ki živijo drugje po otoku.

Foto: epa

Sledila je vrsta spopadov, deloma verbalnih, deloma fizičnih z oblastmi in več napadov na domačine. Migranti so izropali in opustošili eno od cerkva na otoku, najhujšo škodo pa so napravili s tem, da so uničili, posekali, celoten nasad 5000 oljk. Poleg gospodarske škode − potrebnih je približno šestdeset let, da oljke začenjajo dajati stabilen donos plodov − Grki ta vandalizem vidijo tudi kot napad na korenine grške kulture in klasično zahodno civilizacijo. Od pamtiveka so oljke v Grčiji (kar je prevzela tudi druga Evropa) simbol modrosti, rodnosti, miru in zmage, zato so zmagovalce (oljka je bila tudi simbol iger) kronali z vencem iz oljčnih vejic, oljčna vejica pa se je tudi uveljavila skozi zgodovino kot simbol mirovne ponudbe. Ta izpad migrantov na Lesbosu je tako tudi simboličen; jasno nam namreč pokaže, da gre pri migrantih iz tretjega sveta za podivjano hordo, ki se požvižga na pravila in družbene norme, ki je nagnjena k nasilju in uničevanju in ne kaže niti najmanjšega spoštovanja do tradicije in kulture staroselcev. Glede na prikazano bi torej težko govorili o beguncih, precej bolj ustreza oznaka invazijci.

Vstaje tudi v Srbiji
Primer izpada migrantov na Lesbosu pa ni bil edini v preteklih dneh. Tudi iz migrantskih centrov v celinski Grčiji so poročali o spopadih migrantov z osebjem centra in s policijo, o vandalizmu in uničevanju stavb. Manjše skupine migrantov so skušale pobegniti proti makedonski meji in potrebnega je bilo kar nekaj napora, da so večino vrnili nazaj v centre. O vstaji migrantov so poročali tudi iz Srbije, kjer je bilo najhuje v Obrenovcu. Posnetki na družbenih omrežjih so kazali kolono policijskih vozil, ki so prevažali okrepitve, da so končno zatrle divjanje v centru. Pri tem so policisti morali uporabiti sredstva za vklepanje in pendreke. Srbski mediji so poročali tudi o izbruhih nasilja v nekaj centrih v okolici Beograda in v Sremu. Precej vroče je bil tudi na Kosovu, kjer so v Preševu migranti divjali in razbijali po migrantskem centru, potem pa so skušali še zažgati nekaj stavb, a je to policijskim okrepitvam na srečo uspelo preprečiti.

Avstrijci zapirajo meje
Nedavni poskus invazije in najnovejša divjanja migrantov v centrih na balkanski poti so vplivali na odločitev avstrijske vlade, da se v ukrepih pridruži Madžarski in drugim višegrajcem, saj je pred dnevi avstrijska vlada razglasila, da ne bo sprejela nobenega migranta več. Napovedali so tudi, da bodo po potrebi okrepili policiste in vojake, ki varujejo državne meje. Čeprav kakšnih 150 nevladnih organizacij pritiska na avstrijsko vlado, naj sprejme še več migrantov, ta ne namerava popustiti. Avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler je dejala, da ne nameravajo ponoviti leta 2015 in spuščati v Evropo sto tisoče migrantov, potem pa se pogajati o migrantskih kvotah in porazdeljevanju po državah, ki jih ne želijo. »Zdaj je jasno, da porazdelitev migrantov po kvotah ne deluje«, je dejala ministrica.

Globalisti grozijo
A globalistični migrantoljubci ne nameravajo popustiti. Nemška vlada tako sporoča, da bo sprejela nekaj migrantov iz Grčije, kar seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi imeli izkušnje iz preteklosti, ko so potem Nemci poskušali »višek« migrantov vsiliti vsem okoli sebe. In zdi se, da imajo tak namen tudi zdaj. Evropske institucije namreč že grozijo, da bodo zadržali evropska finančna sredstva vsem tistim državam, ki ne bodo pripravljene sprejeti migrantov iz kvot, k jih je določil Bruselj. To v prvi vrsti leti na članice višegrajske skupine, je pa tudi grožnja vsem drugim državam, ki bi si drznile skočiti na višegrajski vlak. Teh pa je vse več, saj se je politika višegrajcev izkazala za pravilno, saj nimajo v nasprotju z drugimi evropskimi državami problemov z migrantskim nasiljem in stroškov za njihovo oskrbo, pa tudi ob izbruhu pandemije so jo višegrajci odnesli bolje kot države z velikim odstotkom migrantske populacije. Celo progresivna vlada v Italiji, ki so jo globalisti pomagali inštalirati prav zato, da bi omogočila reden pretok migrantov v Evropo, je pred dnevi razglasila, da bo zaprla pristanišča za migrante. To pa je hud udarec za globalistične migrantoljubce in žarek upanja, da se Evropa končno prebuja in vrača nazaj v normalno stanje.

Bogdan Sajovic