DNK-analiza otrok migrantov, prijetih na meji v ZDA, pokazala, da jih je kar 30 odstotkov v spremstvu tujcev, ki se izdajajo za njihove starše

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

DNK-testi migrantskih otrok, ki so bili z družinami pridržani na meji med ZDA in Mehiko, so pokazali, da jih je kar tretjina brez staršev.

V testnem programu, ki ga je izvedla agencija za priseljevanje in carino (ICE), se je na podlagi analiz DNK, ki so jih opravili pri imigrantih, izkazalo, da ti prihajajo v ZDA z otroki, ki niso njihovi.

“Bile so določene skrbi, ali so njihovi očimi oziroma posvojitelji,” je za Washington Examiner povedal eden od uradnikov in dodal, da “ni bilo tako. V teh primerih so se lažno predstavili kot člani družine”.

ICE je začel s testiranjem v maju v dveh obmejnih mestih – McAllenu in El Pasu v Teksasu -, potem ko je ministrstvo za domovinsko varnost najavilo začetek iniciative. V zadnjem času je v ZDA vstopilo rekordno število južnoameriških migrantov, ki so izkoristili luknjo v zakonu, ki dopušča tistim, ki prispejo z otroki, da se izognejo priporu in hitri deportaciji.

Po uradnih podatkih ameriške carinske službe se je v zadnjem letu število migrantov, ki prispejo z družinami, povečalo za 400 odstotkov. Na jugozahodni ameriški meji so v fiskalnem letu 2018 našteli 49.621 migrantov. V fiskalnem letu 2019 pa so jih našteli kar 248.197.

Doslej so lahko na meji ugotavljali sorodstvene vezi na podlagi ustnih in pisnih izjav. Z uvedbo analiz DNK pa bo mogoče tudi resnično izvedeti, v kakšnem odnosu so družinski člani. Kot se je namreč izkazalo, obstajajo upravičeni strahovi, da gre v številnih primerih za ugrabljene otroke ali celo trgovino z belim blagom.

Ivan Šokić