fbpx

Lekcija za Slovenijo: Vzhodna Evropa beleži visoko gospodarsko rast!

Foto: iStock

V največjih vzhodnih gospodarstvih Evropske unije se je pospešila gospodarska rast, čeprav je ekspanzija regije verjetno že dosegla svoj vrhunec. Hitro rastoče plače, naraščajoče povpraševanje in izvoz vplivajo na to, da se je v zadnjem četrtletju BDP na Poljskem, Madžarskem in Slovaškem povečal. V zadnjih dveh letih se je BDP najbolj povečal na Češkem. Skokovita rast je posledica gospodarskih reform in nižanja davkov.

“Dinamika v regiji je zelo pozitivna, ta je namreč podprta z razcvetom v evroobmočju,” je dejal ekonomist Jakub Rybacki iz poljske banke ING Bank Slaski. Vse raziskave javnega mnenja v EU pa kažejo na velika pričakovanja do konca leta.

Tako se je spodbudil razcvet od Prage do Bukarešte
Kot lahko vidimo, so se nekdanji komunistični narodi iz EU usmerili na pravo pot, potem ko je povpraševanje doma in v tujini v kombinaciji z nizkimi obrestnimi merami spodbudilo razcvet od Prage do Bukarešte. Ob tem pa je treba pripomniti, da lahko brezposelnost na rekordno nizkih ravneh v regiji pomeni, da bodo imela nekatera podjetja težave pri iskanju delavcev, ki bi pomagali izpolnjevati naročila, kar lahko vpliva na neuresničitev naročil.

Foto: iStock

Vzhodnoevropske države še naprej prehitevajo evroobmočje, kjer se je BDP v zadnjem četrtletju gibal okoli 2,7 odstotka. Poljska gospodarska rast je namreč narasla na 5,1 odstotka, madžarska na 4,4 odstotka zaradi storitev in gradbeništva, slovaška pa na 3,5 odstotka. Čeprav se je romunska gospodarska rast upočasnila in padla z 8,8 odstotka na 6,9 odstotka, pa ostaja pomemben igralec v vzhodni Evropi po valu rezanja davkov.

N. Ž.