fbpx

Dodik se požvižga na prepovedi. Dan Republike srbske bodo vseeno proslavili z vojaškim postrojem

Pehotni polk oboroženih sil BiH v Banja Luki. (Foto: STA)

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je zvezo Nato obtožil vmešavanja v praznovanje dneva Republike srbske. Obrambno ministrstvo Bosne in Hercegovine je namreč prepovedalo udeležbo vojakov na slovesnosti, ki jo je podprla zveza Nato.

V Republiki srbski bodo 9. januarja obeležili sporni praznik, med drugim tudi z vojaško parado. Na slovesnosti v Banja Luki pričakujejo srbskega predsednika Tomislava Nikolića. Ustavno sodišče BiH je v začetku decembra lani zavrnilo referendum, ki so ga 25. septembra izvedli v Republiki srbski, prav tako je zavrnilo njegov izid. Po mnenju sodišča je bil referendum, na katerem so odločili, da 9. januar ostane dan Republike srbske, v nasprotju z ustavo BiH.

Predsednik republike Srbske Milorad Dodik je dejal, da se Nato vmešava v notranje zadeve BiH, ker je sedež zavezništva v Sarajevu pred tem opozoril, da oborožene sile BiH ne smejo sodelovati v nobeni proslavi, povezani z obeleževanjem 9. januarja, dneva Republike srbske. “Nato je povzročil zmedo in se vmešava v notranja vprašanja.” Kot meni Dodik, bi morali zavrniti kakršno koli pot k vojaškemu zavezništvu.

Predsednik predsedstva BiH Mladen Ivanić je odredil postroj pehotnega polka oboroženih sil BiH v Banja Luki  kljub prepovedi obrambnega ministrstva BiH za takšno dejavnost vojakov. Dodik je zavezništvo obtožil, da ravna arogantno in mu očital sodelovanje v zračnih napadih na vojsko bosanskih Srbov v času vojne v BiH. Bosanski Srbi bodo odločno nasprotovali prizadevanjem, da BiH postane članica zavezništva Nato. Poleg tega je 9. januar za marsikoga sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi “republike srbskega naroda v BiH”, kar je privedlo do hude vojne.

B. J., STA