fbpx

Dokazano: Terorista iz Bruslja sta na poti v Evropo prečkala tudi Slovenijo

Pot, ki so jo uporabili teroristi, Foto: epa

Vsaj trije bombni napadalci, ki so se razstrelili v Bruslju, so prišli v Belgijo kot zakrinkani begunci po balkanski poti. Naim Al Hamen in Sofiane Ayari sta v Grčijo prišla iz Sirije in nadaljevala pot proti Belgiji – ter pri tem prečkala tudi Slovenijo. Khalid el Bakraoui, ki se je razstrelil na bruseljskem metroju, pa je z letalom prispel iz Italije v Grčijo in se tam priključil migrantskemu toku na balkanski poti. 

Policija in obveščevalne službe so skozi rekonstrukcijo poti pripadnikov Islamske države v Evropo prišle do zaključka, da so islamski skrajneži v Evropo prišli po migrantski poti. Terorista Naim Al Hamed in Sofiane Ayari sta 20. septembra prišla na grški otok Leros in od tam nadaljevala pot, ki ju je, kot je razvidno s fotografije, vodila tudi preko Slovenije.

Pri sebi sta imela sirska potna lista. Ayari je bil na poti skupaj s Salahom Abdeslamom, pariškim napadalcem, ki so ga 18. marca aretirali v Bruslju, poroča avstrijski Kronen Zeitung.

Migrantska pot vodi v Evropo
Khalid el Bakraoui
se je odločil za rahlo drugačno pot proti osrčju Evrope. V Grčijo je – in sicer z belgijskimi dokumenti – prispel iz Italije. 27-letni islamski skrajnež je pod lažnim imenom predhodno rezerviral tudi stanovanje in hišo v Belgiji, kjer so se skrajneži pripravljali na teroristične napade v Bruslju, v katerih je umrlo 32 ljudi, 340 pa je bilo ranjenih.

M. P.