fbpx

Domača naloga učencem: Napišite pismo staršem, da ste se spreobrnili v islam

Foto: Pixabay

12 in 13 let stari otroci so morali pri predmetu religije za domačo nalogo napisati pismo staršem, v katerem so si morali predstavljati, da so se spreobrnili v islam, v pismu pa so za ta namišljen korak morali navesti svoje razloge. Starši opozarjajo, da je taka domača naloga v času, ko se vedno več ljudi spreobrača v radikalni islam, lahko izredno nevarna.

V britanski šoli v Guernseyu so 12- in 13-letniki pri predmetu o religijah dobili domačo nalogo, da si morajo zamisliti, da so se spreobrnili v islam, in svojim staršem nato napisati pismo, zakaj so sprejeli tako odločitev.

Mnogi starši so bili nad to nalogo zgroženi. ”Nevarno je, da se to dogaja v časih, ko vedno več Britancev potuje v Sirijo in se spreobrača v ekstremne islamiste,” je dejala ena od mamic. ”Idiot, ki se je tega spomnil, ne bi smel delati v šoli ali kjerkoli v izobraževanju,” je še dodala.

Nekateri starši otroke prepričali, naj naloge ne naredijo
Mnogi starši so se temu tudi uprli in svoje otroke prepričali, naj naloge ne oddajo. ”Žal se oba z možem s tem projektom močno ne strinjava. Otroci so polni vtisov in ne bi bilo dobro, če bi ta pisma čez nekaj let prišla v napačne roke,” je na socialnem omrežju Facebook napisala Gemma Gough, mati enega izmed šolarjev, poroča Daily Mail.

Predstavnik oddeleka za šolstvo mesta Guernsey je dejal, da je pomembno, da se učenci naučijo in razumejo, kaj se okoli njih dogaja. ”Kot pri vseh predmetih je tudi pri tem domača naloga takšna, da pokriva različna področja predmeta,” je pojasnil.

Največ kritik v zvezi z omenjeno nalogo se je nanašalo predvsem na to, da je vedno več mladih, ki brez vednosti staršev odidejo v Sirijo in se tam pridružijo skrajnim islamističnim skupinam. ”To priča o tem, kako hitro so lahko otroci zavedeni in kako občutljiva je ta tematika,” je dejal eden izmed komentatorjev.

M. G.