fbpx

Domačinom je prekipelo: proti-turistični protesti se širijo po Sredozemlju

Foto: epa.

Turistična fobija je postala nova tema letošnjega poletja! Medtem ko se na južnem delu stare celine širi vročinski val, pa prebivalcem najbolj obleganih turističnih destinacij prekipeva zaradi množic turistov. Grožnja terorističnih napadov je namreč pripeljala do povečanja števila turistov v Sredozemlju v zadnjih dveh letih. Glavno ‘bojišče’ je postala Španija, ki je že lani doživela rekordnih 75,6 milijona turistov, od tega kar 17,8 milijona iz Velike Britanije. Prekipelo jim je v Barceloni, kjer že več let opozarjajo na nenadzorovano povečanje števila turistov, napetosti pa naraščajo tudi zaradi vpliva strani, kot je Airbnb, na lokalni nepremičninski trg, poroča Guardian

Člane skupine Arran, mladinskega krila skrajno leve katalonske stranke CUP (Popular Unity Candidacy), ki se bojuje za neodvisnost Katalonije, so ujele kamere, kako režejo pnevmatike turističnih avtobusov in najetih koles. Njihov tiskovni predstavnik je za BBC dejal, da “sodobni turistični model izključuje ljudi iz njihovih sosesk in škoduje okolju”. Španski premier Mariano Rajoy pa je opisal skupino kot “ekstremistično“. V začetku tega leta se je Barcelona začela spopadati tudi z najemi Airbnb brez uradnega dovoljenja – od približno 16 tisoč počitniških najemov jih je bilo kar 7000 brez licence.

Protestirajo tudi na Malorci in San Sebastianu, kjer je protiturističen pohod napovedan za 17. avgust, in bo tako sovpadal z znamenitim baskovskim festivalom Semana Grande.

Nastrojenost proti prevelikemu številu turistov pa ni omejena le na Španijo, razburjajo se na celotnem jugu Evrope. Pretekli mesec je 2 tisoč domačinov demonstriralo v Benetkah, znamenitem mestu z le 55 tisoč prebivalci, kamor letno zaide tudi do 20 milijonov turistov. Domačine jezita tudi povišanje najemnin in vpliv ogromnih križark (oziroma njihovo onesnaževanje) na mestno okolje.

Foto: epa.

Uvajanje prepovedi za turiste in ‘števci ljudi
S podobnimi težavami se spopadajo tudi v Benetkah, kjer je župan junija napovedal novo prepoved turističnih nastanitev v središču mesta, na priljubljenih in najbolj obleganih destinacijah v mestu pa so nameščeni t. i. “števci ljudi” za nadzorovanje prenatrpanosti. Tudi večno mesto Rim je začelo uvajati prepovedi, tu je zdaj prepovedano bredenje po mestnih fontanah in popivanje ponoči na ulicah. Na množice turistov pa niso imuni niti naši južni sosedje. V Dubrovniku, enem najbolj obleganih hrvaških obmorskih mest, je župan uvedel kamere, ki spremljajo število turistov.

Medtem pa Svetovna turistična organizacija (STO) brani turistični sektor, češ da je turizem lahko “najboljši zaveznik pri ohranjanju okolja in lokalne skupnosti, protituristični pogledi pa, da so resna situacija, ki jo je treba resno obravnavati“. STO priporoča različne metode za nadzorovanje turističnih množic, kot sta spodbujanje turistov k ogledu znamenitosti zunaj mestnih središč in bolj raznolika ponudba, oblasti pa morajo prepoznati tudi potrebe lokalnega prebivalstva.

U. V.