fbpx

Donald Trump in Kim Jong-un v Singapurju dosegla zgodovinski dogovor: “Odločila sva se, da pustimo preteklost za sabo. Svet bo priča velikim spremembam”

Foto: Epa

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se v Singapurju sestala na zgodovinskem vrhu. Podpisala sta dogovor, ki ga je Trump označil za zgodovinskega – vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Oba sta bila namreč zadovoljna in nasmejana, Trump pa je dejal, da je bilo srečanje boljše, kot bi pričakovali, in dodal, da sta dosegla dogovor – vsebina še ni znana, v kratkem naj bi jo posredovali novinarjem. Sporazum so pozdravile že številne države, med njimi Rusija, Velika Britanija in tudi Evropska Unija, med skeptiki verodostojnosti dogovora pa je Iran.

Trump in Kim Jong-un sta se v prvem delu srečanja namreč pogovarjala sama, sodelavci so se jima pridružili kasneje. Podpisala sta, kot pravi Trump, “zelo obsežen dokument”. Kim pa je sestanek na singapurskem otoku Sentosa komentiral: “Odločila sva se, da pustimo preteklost za sabo. Svet bo priča velikim spremembam,” poroča BBC.

Severna Koreja se namerava odpovedati jedrskemu orožju
“Najlepša hvala, to je bilo fantastično,”
je nato dejal Trump, sledilo pa je zgodovinsko rokovanje dve predsednikov, ki se jima obeta drugačen odnos. “Zelo smo ponosni na to, kar se je danes zgodilo. Celoten odnos s Severno Korejo in korejskim polotokom bo v zelo drugačnem položaju kot v preteklosti.” Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: “Ta proces bomo začeli zelo kmalu,” torej na bi se proces denuklearizacije Korejskega polotoka začel zelo kmalu.

Foto: epa

Trump je še dejal, da je “absolutno” pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. “Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala,” je dodal. Pred zgodovinskim srečanjem je v nedavni anketi Quinnipiac University namreč 72 odstotkov ameriške javnosti podprlo srečanje s Kimom – čeprav jih 68 odstotkov meni, da se Kim ne bo nikoli odrekel nuklearnemu orožju. Ameriška javnost pozdravlja srečanje, vendar ne pričakujejo veliko. A kot kaže, se vendarle obetajo spremembe.

Iran opozoril Severno Korejo, da bi Trump lahko preklical dogovor; EU, Rusija in Velika Britanija pohvalile sporazum
Nekatere države so pozdravile sporazum iz Singapurja, vendar Iran ni med njimi. Severno Korejo so opozorili, da bi Trump lahko preklical dogovor še preden se vrne v Washington. Medtem pa je Evropska unija pohvalila njihov dogovor in ga označila za “bistven in nujen korak” za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih. Dogovor Trumpa in Kima je “jasno znamenje”, da je mogoče doseči popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka, poudarjajo v EU. Tudi Rusija je enakega mnenja “dokumenta še nismo videli, a zgolj dejstvo, da je potekal ta sestanek, je že samo po sebi pozitivna stvar”. Velika Britanija pa je sporočila, da je s tem, ko je Severna Koreja pokazala pripravljenost za denuklearizacijo poslala svetu sporočilo, da so spremembe zares potrebne, poroča BBC.

A. G.