Donald Trump napadel Merklovo in njeno katastrofalno migracijsko politiko

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump. Foto: STA

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump je za nemški Bild in britanski Times skritiziral nemško kanclerko Angelo Merkel, saj je Evropi nakopala varnostni problem. Hkrati je povedal, da evropski zavezniki namenjajo premalo sredstev za skupno obrambo. Zveza Nato je po Trumpovem mnenju zastarela.

Donald Trump je napovedal, da se bodo izstopi držav iz EU nadaljevali. Znova pa je nakazal možnost dogovora z Rusijo, da bi olajšali sankcije. Rusija trenutno zaradi sankcij močno trpi. Trump med predsedniško kampanjo ni skrival naklonjenosti do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V pogovorih za britanski Times in nemški Bild je bodoči 45. predsednik ZDA pred zaprisego v prvi vrsti ponudil roko sprave Rusiji, proti kateri je odhajajoča administracija Baracka Obame uvedla sankcije zaradi vpletanja v krizo v Siriji in Ukrajini, zaradi zasedbe ukrajinskega polotoka Krim in hekerskih napadov, s katerimi so menda hoteli vplivati na ameriške volitve. Podobno so sankcije proti Rusiji zaradi zasedbe Krima leta 2015 uvedle tudi evropske države.

Donald Trump je zaradi ruskih agresivnih potez v Ukrajini spregovoril o zvezi Nato. Nato je zastarel, ker je bil zasnovan že dolgo dolgo let nazaj. Druga težava je neplačevanje držav.Trump je že med predvolilno kampanjo poudaril, da bo dvakrat premislil, ali bo priskočil na pomoč zaveznikom v Natu, če ne bodo povrnili stroškov ZDA za njihovo obrambo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg ga je po izvolitvi opozoril, da je Nato temelj transatlantske varnosti že skoraj 70 let in je še posebej pomemben v teh časih, ko se svet sooča z novimi grožnjami varnosti. Stroški za varnost so že dolgo v ospredju razprav  Nata. Skoraj 70 odstotkov vseh sredstev, ki jih skupno za vojsko nameni 28 članic zavezništva, pokrijejo ZDA, večina zaveznic pa tudi (še) ne dosega dogovorjenih dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo. Države torej ne plačujejo svojega poštenega deleža, le pet jih plačuje. Vse pa pričakujejo, da jih bodo ZDA branile.

V pogovoru za Times in Bild je Donald Trump spregovoril o odhodu Velike Britanije iz EU in ocenil, da se bo “brexit na koncu izkazal za dobro stvar”. Zavzel se je tudi za hiter trgovinski dogovor z “Veliko Britanijo po EU,” ki bo po njegovih besedah dober za obe strani. Hkrati je potrdil, da se bo že kmalu po petkovi prisegi sestal z britansko premierko Thereso May, ki bo v torek predstavila svojo strategijo glede brexita. Ta naj bi bil po poročanju nedeljske izdaje Timesa “čisti in trdi brexit”, torej popolni odhod Velike Britanije s skupnega trga in drugih struktur EU.

Donald Trump je napovedal, da bodo britanskemu zgledu odhoda iz EU sledile tudi druge države. Večinoma zaradi velikega pritiska migrantov in beguncev, je prepričan.  Zaradi te krize v Evropi je kritiziral tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, ker je v državo spustila tako veliko število migrantov. Namignil je, da bi to lahko predstavljalo varnostni problem. “Merklova je naredila  katastrofalno napako, ko je sprejela vse migrante. Nihče pa dejansko ne ve, od kod so prišli,” je dejal.

B .J., STA

 • xtc

  Kar je rekel glede Mercklove drži:
  Se ga pa vse bolj oprijema vzdevek putinov hlapček;ki uničuje EU in Nato ;kar je cilj Putina:
  Ravno danes sem preletel par koluministov;ki so preje Trumpa hvalili na vse pretege;sedaj pa so ob njegovih nekaterih spornih izjavah začeli mlce menjavati mnenje še posebej tudi zaradi lezenja Putinu v :::::
  Če se bo izkazalo ;da sMISLI Z pUTINOM MEŠETARITI IN OGROŽATI INTERESE zda;GA UTEGNE HITRO DOLETETI USODA Kennedya ;ki je prav tako mešetaril z Rusi:
  Še posebej pa utegne biti nerodno;da je Putin kakor koli omogočil njegovo izvolitev:

 • Dragan Krstič

  Trump ima prav. Zakaj bi morale ZDA stalno igrati svetovnega policaja. Zakaj bi moral EU braniti poleg Rusije še pred migranti, ki bodo v nekaj letih povzročili kaos v Evropi, ta pa ne stori nič in je kot žaba v loncu na prižganem štedilniku.

 • Olga

  Merklova je naredila res oslarijo brez primere! Z NEZAKONITIMI migranti ni pomagala nikomur, Evropo je le ogrozila! Lažna solidarnost!
  Upam pa, da bo Trump pri Rusih zahteval spoštovanje mednarodnega prava in nedotakljivost meja!
  Glede plačevanja za vojsko, ima Trump prav!

 • Rožle

  Nekdo ji more dati vetra ….

 • garfi

  njegovo poreklo je tudi nemško

 • Franc Šink

  Nikar ne delajmo računa brez krčmarja

 • mona lisa

  Na koncu bo še mi všeč tale Trump. Kaj se tiče migrantov ima več kot prav.

 • totex39

  Merklca je s to njeno ” dobrodošlico” tem zapečenim migrantom naredila največjo svinjarijo vsem evropskim državam. Zato bi jo morali obravnavati kot zločinko evropskega naroda.

  • dež

   Migrantov po Sloveniji ne naseljuje Merklova, ampak Mirko, Vesna in Šefić. Tudi vso to golazen v EU ni spustila Merklova, čeprav je res da jih je vabila, ampak zgoraj omenjena trojica.
   Ne ukvarjajmo se z Merklovo, ker ona ni kriva za migrante v Velenju, Dravogradu, Črnomlju, problem Slovencev so Mirko T. Cerar in njegovi.
   Kakor sedaj stvari stojijo, jih bo očitno potrebno brcnit iz oblasti.

 • Franjo Trojner

  Ubogi Donald zdaj bodo na njegovi prisegi poleg feministk protestirali sicer pred TV še naši iz vlade, ki so Merklovi štango držali pa tudi v zvezo NATO nič plačevali, da onih iz nevladnih organizacij niti ne omenjam. Prav smili se mi že najbolj znani slovenski zet.

 • Milan Novak

  Tako kot Putinu, je tudi Trumpu všeč švohotna Evropa, ki se bo vsak čas razpadla. Eu bi moral izkoristiti razdeljeno Ameriko in bi morala postati igralec št.1, ne pa da bo dopustila azijcu Putinu njegovemu tovarišu Trumpu, da nas jebeta. Merklova bo pa itak odletela pri naslednjih volitvah.

 • PIA PlA

  Dobrota je sirota, je vedela povedati že moja prababica.
  Najlažje se upravlja z ljudmi, ki se sprti med seboj in se bojijo za svojo eksistenco.

  A kar je preveč, je preveč. Merklca se je uštela; ne bo ji uspelo še naprej voditi od islamistov in njene politike prestrašenih ljudi. Pa tudi tisti pijanski spodbujevalec utaje davkov, ki ni pri nemški politiki niti sprstom mignil, lahko odleti. Oba skupaj sta zajebala Evropo, da ji zdaj preostane edinole čakati na morebitno pametno politiko Trampa. Lahko bi ohranila vsaj pravno državo, pa sta strahopetno popustila islamistom, kot mi levakom in ciganom.

 • karpelec

  Končno prava partnerska beseda in upajmo, da bo obrodila sadove. Tudi, če ima kaj v ozadju, je mnenje na mestu.

 • xtc

  Pomenljiv je molk in zaskrbljenost gospodarstvenikov ob trumpovih čudnih izjavah;secer še ne gre za glasna negodovanja a utegnejo pajdaški kapitalizem;nabijanje carin in protekcionizem hudo prizadeti gospodarstvo:
  Večina analitikov meni ;da vračanja ogromnega števila delovnih me#st v ZDA ne bo;utegnejo pa njegovi protekcionistični ukrepi zanetiti trgovinske in carinske vojne v katerih bi utegnil Tump potegniti krajši konec;od njegovih obljub pa pogorišča:
  Vse bolj jih tudi skrbi ta bi skušaL VPELJATI DRUŽINSKO Pajdaško putinistični kapitalizem
  Stopa na zelo tanek led kajti trgovinske in valutne vojne bi lahko dotolkle ZDA;to pa je tisto kar Putin sanja:
  Proktecionizem in carine pa utegnejo odgnati korporacije drugam ali v davčne oaze:

 • garfi

  Trump udari z vso silo po levakih in njihovi mafiji
  prevelika prijaznost do putkota lahko pomeni samo malo drugačno katastrofo
  putko bo takoj investiral v njihov kgb argument moči – vojsko

 • Montana

  Prav je, da Merkelci nekdo pove, da je škodljiva za Nemčijo in celo Evropo. Z njeno pomočjo bo Evropa v kratkem razpadla kar za nas Slovence ne bo ravno dobro.

 • Rožle

  Tako kot njej je treba tudi levakom iz glave zbit…, da lahko delajo kar hočejo….!!!

 • dež

  Trump je bodoči ameriški predsednik. Kar je povedal za Bild in Times niso njegove kaprice, ampak so mu tako svetovali. Ima prav o Merklovi, Natu in Rusih.
  Ko nekoga kaznuješ, prijaviš, ovadiš, mora biti od tega neka korist. Če ustvariš samo zamere in nimaš od tega nobene koristi, si povzročiš zgolj škodo.
  Kaj je npr. do sedaj koristnega EU prinesla blokada Rusije ?

  • xtc

   Kaj je koristnga od sporov;ki jih nrti in od carinskih in valutnih vojn?

  • Franc Šink

   Popolnoma nič.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!