fbpx

Donald Trump napadel Merklovo in njeno katastrofalno migracijsko politiko

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump. Foto: STA

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump je za nemški Bild in britanski Times skritiziral nemško kanclerko Angelo Merkel, saj je Evropi nakopala varnostni problem. Hkrati je povedal, da evropski zavezniki namenjajo premalo sredstev za skupno obrambo. Zveza Nato je po Trumpovem mnenju zastarela.

Donald Trump je napovedal, da se bodo izstopi držav iz EU nadaljevali. Znova pa je nakazal možnost dogovora z Rusijo, da bi olajšali sankcije. Rusija trenutno zaradi sankcij močno trpi. Trump med predsedniško kampanjo ni skrival naklonjenosti do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V pogovorih za britanski Times in nemški Bild je bodoči 45. predsednik ZDA pred zaprisego v prvi vrsti ponudil roko sprave Rusiji, proti kateri je odhajajoča administracija Baracka Obame uvedla sankcije zaradi vpletanja v krizo v Siriji in Ukrajini, zaradi zasedbe ukrajinskega polotoka Krim in hekerskih napadov, s katerimi so menda hoteli vplivati na ameriške volitve. Podobno so sankcije proti Rusiji zaradi zasedbe Krima leta 2015 uvedle tudi evropske države.

Donald Trump je zaradi ruskih agresivnih potez v Ukrajini spregovoril o zvezi Nato. Nato je zastarel, ker je bil zasnovan že dolgo dolgo let nazaj. Druga težava je neplačevanje držav.Trump je že med predvolilno kampanjo poudaril, da bo dvakrat premislil, ali bo priskočil na pomoč zaveznikom v Natu, če ne bodo povrnili stroškov ZDA za njihovo obrambo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg ga je po izvolitvi opozoril, da je Nato temelj transatlantske varnosti že skoraj 70 let in je še posebej pomemben v teh časih, ko se svet sooča z novimi grožnjami varnosti. Stroški za varnost so že dolgo v ospredju razprav  Nata. Skoraj 70 odstotkov vseh sredstev, ki jih skupno za vojsko nameni 28 članic zavezništva, pokrijejo ZDA, večina zaveznic pa tudi (še) ne dosega dogovorjenih dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo. Države torej ne plačujejo svojega poštenega deleža, le pet jih plačuje. Vse pa pričakujejo, da jih bodo ZDA branile.  

V pogovoru za Times in Bild je Donald Trump spregovoril o odhodu Velike Britanije iz EU in ocenil, da se bo “brexit na koncu izkazal za dobro stvar”. Zavzel se je tudi za hiter trgovinski dogovor z “Veliko Britanijo po EU,” ki bo po njegovih besedah dober za obe strani. Hkrati je potrdil, da se bo že kmalu po petkovi prisegi sestal z britansko premierko Thereso May, ki bo v torek predstavila svojo strategijo glede brexita. Ta naj bi bil po poročanju nedeljske izdaje Timesa “čisti in trdi brexit”, torej popolni odhod Velike Britanije s skupnega trga in drugih struktur EU.

Donald Trump je napovedal, da bodo britanskemu zgledu odhoda iz EU sledile tudi druge države. Večinoma zaradi velikega pritiska migrantov in beguncev, je prepričan.  Zaradi te krize v Evropi je kritiziral tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, ker je v državo spustila tako veliko število migrantov. Namignil je, da bi to lahko predstavljalo varnostni problem. “Merklova je naredila  katastrofalno napako, ko je sprejela vse migrante. Nihče pa dejansko ne ve, od kod so prišli,” je dejal.

B .J., STA