fbpx

Donald Trump povabil Vladimirja Putina v Washington: “Dogovori o srečanju že potekajo”

Finska, Helsinki. Vrh ZDA in Rusije - srecanje predsednikov ZDA in Rusije. Predsednik ZDA Donald Trump in predsednik Rusije Vladimir Putin. (foto: sta)

Iz Bele hiše so sporočili, da je ameriški predsednik Donald Trump povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina v Washington. “Trump je Johnu Boltonu naročil, naj povabi predsednika Putina jeseni v Washington. Dogovori o srečanju že potekajo,” je predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders sporočila v četrtek.

V ponedeljek sta se namreč Trump in Putin sestala v v Helsinkih na Finskem, na njunem prvem srečanju od Trumpove zmage januarja 2017. Pri tem je Trump naletel na neodobravanje demokratov, ki so ga obtožili, da je na skrivaj sodeloval z Rusijo med volitvami, poroča RT.

V četrtek pa je se Trump odzval na Twitter profilu, kjer je zapisal, da se veseli drugega srečanja s Putinom, da lahko začnejo izvajati nekatere politike, vključno z zaustavljanjem terorizma, varnostjo Izraela, širjenjem jedrskega orožja, Ukrajini, o miru na Bližnjem vzhodu, o Severni Koreji in še več. “Obstaja veliko odgovorov na ta vprašanja, nekatere so lažje težave, nekatere težje … a vse se da rešiti!” je prepričan Trump.

V enem izmed zadnjih interjvujev je Trump svojega predhodnika Baracka Obama imenoval za “neumneža” glede odnosov z Rusijo in dejal, da je bil doslej “najstrožji” ameriški predsednik za Rusijo. “Dobri odnosi s predsednikom Putinom in Rusijo so nekaj pozitivnega in ne negativnega.”

Trump zavrnil predajo Američanov Rusiji
Pred tem, ko je Sandersova objavila novico, pa je senat soglasno glasoval, “da ne bodo predali nobenega sedanjega ali nekdanjega diplomata, javnega uslužbenca, političnega pooblaščenca, policista ali člana oboroženih sil Združenih držav na zaslišanje ruske vlade ali Vladimirju Putinu”. Nezavezujoča resolucija je bila odgovor na Putinovo ponudbo v Helsinkih, da ZDA predajo nekdanjega ameriškega veleposlanika v Moskvi Michaela McFaula ruskim zasliševalcem, v zameno za sodelovanje pri zaslišanju 12 ruskih obveščevalcev, obtoženih vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

A. G.