Donald Trump povabil Vladimirja Putina v Washington: “Dogovori o srečanju že potekajo”

Finska, Helsinki. Vrh ZDA in Rusije - srecanje predsednikov ZDA in Rusije. Predsednik ZDA Donald Trump in predsednik Rusije Vladimir Putin. (foto: sta)

Iz Bele hiše so sporočili, da je ameriški predsednik Donald Trump povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina v Washington. “Trump je Johnu Boltonu naročil, naj povabi predsednika Putina jeseni v Washington. Dogovori o srečanju že potekajo,” je predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders sporočila v četrtek.

V ponedeljek sta se namreč Trump in Putin sestala v v Helsinkih na Finskem, na njunem prvem srečanju od Trumpove zmage januarja 2017. Pri tem je Trump naletel na neodobravanje demokratov, ki so ga obtožili, da je na skrivaj sodeloval z Rusijo med volitvami, poroča RT.

V četrtek pa je se Trump odzval na Twitter profilu, kjer je zapisal, da se veseli drugega srečanja s Putinom, da lahko začnejo izvajati nekatere politike, vključno z zaustavljanjem terorizma, varnostjo Izraela, širjenjem jedrskega orožja, Ukrajini, o miru na Bližnjem vzhodu, o Severni Koreji in še več. “Obstaja veliko odgovorov na ta vprašanja, nekatere so lažje težave, nekatere težje … a vse se da rešiti!” je prepričan Trump.

V enem izmed zadnjih interjvujev je Trump svojega predhodnika Baracka Obama imenoval za “neumneža” glede odnosov z Rusijo in dejal, da je bil doslej “najstrožji” ameriški predsednik za Rusijo. “Dobri odnosi s predsednikom Putinom in Rusijo so nekaj pozitivnega in ne negativnega.”

Trump zavrnil predajo Američanov Rusiji
Pred tem, ko je Sandersova objavila novico, pa je senat soglasno glasoval, “da ne bodo predali nobenega sedanjega ali nekdanjega diplomata, javnega uslužbenca, političnega pooblaščenca, policista ali člana oboroženih sil Združenih držav na zaslišanje ruske vlade ali Vladimirju Putinu”. Nezavezujoča resolucija je bila odgovor na Putinovo ponudbo v Helsinkih, da ZDA predajo nekdanjega ameriškega veleposlanika v Moskvi Michaela McFaula ruskim zasliševalcem, v zameno za sodelovanje pri zaslišanju 12 ruskih obveščevalcev, obtoženih vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

A. G.

 • Caetano

  Trump je pravi zagovornik ameriskih interesov. Tudi Evropi je lahko samo za zgled. Seveda ga pa filoislamisti vseh vrst napadajo in hocejo njegove vidne dosezke predstaviti kot neko nesposobno in zmedeno strategijo. Bravo Trump!

  • Staybell geenius

   “Trump je pravi zagovornik ameriskih interesov.”
   Pod programom H-2B bodo Trumpova lastna podjetja (golf igrišča, hoteli in letovišča) najela 76 tujih sezonskih delavcev. Lansko leto je za vsakega 144. sezonskega delavca najel američana, sicer pa tujce.

   In še:
   Donald Trump, 13. maj 2018: “President Xi of China, and I, are working together to give massive
   Chinese phone company, ZTE, a way to get back into business, fast. Too many jobs in China lost.”

   Medtem pa prvokategornik “ameriškega načina življenja”, Harley-Davidson, že seli proizvodnjo zaradi Trumpovih samovoljnih tarif na aluminij in jeklo.

   Tako da prosim, če namesto s pavšalnimi in za lase privlečenimi teorijami o t.i. filoislamistih brez dokazov, zadeve podkrepiš z ustreznimi in konkretnimi primeri, dejstvi ali obojim.

   • Clemen J.

    Dejstva imas povsod, zakaj ne napises da je kritiziral evropo, zaradi odprtih vrat migrantom. Po vrhu dejstva da da veliko na amerisko gospodarstvo so tudi razpolozljiva. Kot npr. Najmanjsa brezpoaelnost v zadnjih 40 letih, kot npr. Rast dolarja v zadnjem letu,… Ponovno se zaganjajo jeklarne v ameriki,.. In kar se tice kitajake firme katero si omenil, je zaposlovanje na kitajskem in s tem posledicno vecje stevilo produktov ugodno za ameriko, kjer ta firma presatavlja velik trg. In kot gre v ekonomiji vecje stevilo manjsa cena.

    • Staybell geenius

     Kakšno vezo ima kritiziranje zaradi migrantov z zavzemanjem za interese ZDA in predvsem njegovih lastnih volilcev???
     Trend padanja brezposelnosti se dogaja od leta 2010 in bi se nadaljeval, ne glede na to, kdo bi bil v Beli Hiši, torej nima Trump nič s tem. In kaj ti pomaga rast dolarja, ko bodo njegovi volilci izgubili zdravstveno zavarovanje, zaradi trgovinsih tarif pa se podjetja že selijo v tujino (prej omenjeni H-D).
     Glede ZTE in zakaj je ta posel sporen: v preteklosti je bilo potrjeno da ima ZTE na 700 miliojonih telefonov nameščen “spyware”, ki prisluškuje in sledi uporabnikom, poleg tega pa je Kitajska vlada odobrila projekt (resort) vreden 500 milijonov dolarjev v Indoneziji, ki bo nosil Trumpovo ime, toda to je verjetno zgolj “naključje”, ane?

     Torej te nič ne skrbi, ko predsednika ZDA skrbi za službe na Kitajskem, medtem pa mu domače firme selijo proizvodnjo??

 • Olga2345

  Bravo Trump! Tako se dela! Levičarji želijo deliti, izkljucevati in tako vladati (tudi slovenski)! Sodelovanje, povezovanje in ščitenje lastnih interesov je zanje kot križ za satana!

  • janez cepec

   teb se pa vid, de s’ totaln fuknena baba. če se naš Kahl, boli ga Đoko, pa butasti Barbika srečata s Putinom, je use narobi, če se pa ta kmet iz Amerike sreča z njim ( Putin je tud levak ) je pa povezovaln. je pa res, de bi kretenski Trump brez Putina kurac zmagu volitve. u končni inštanci so ga izvolil Rusi, zato bo pa plesu tko, kot bo Putin špilu. sploh pa tacga debila ne bo problem nategvat.
   teb, baba fuknena, pa polagam na srce: drž se šporgeta, (no ja pa spuci ga kdej), desc nej ti usake tok cajt ketno mau popsti, de uhka skoz okn pogledaš. pust politko, ni zate

   • Staybell geenius

    ah pusti Olgo, njej bi lahko Trump lastnoročno pobil familijo ter posilil trupla pred njenimi očmi, pa bi mu še vedno lezla v rit, kriv bi bil pa Kučan.

    • janez cepec

     ja ni kej, ovčka zavedena. kakršn pastir, take ovce

 • Staybell geenius

  Predsednik ZDA je v tuji državi pred televizijskimi kamerami kritiziral
  lastno državo, nato zavestno podprl tuji, po mnenju komentatorjev tukaj – komunistični režim, in tako
  spodkopaval odkritja lastnih obveščevalnih služb. Medtem pa preiskavo,
  ki je podala že 5 priznanj krivde in več kot 100 obtožnic, označuje za lov na čarovnice.

  Nakar je potreboval 24 ur, da je izjavo preklical, ter rekel, da se je “zmotil” ter da v bistvu JA pomeni NE.
  Nato pa je še dan kasneje na vprašanje, ali Rusi še vedno hočejo vplivati na volitve, odgovoril z jasnim “NE”, ponovno v nasprotju z ugotovitvami lastnih obveščevalcev. Nakar je njegova tiskovna predstavnica vse to zanikala in pričakovala, da ji bo kdorkoli verjel. Na tej točki smo sedaj.

  Še dobro, da za navijače nič od tega ni pomembno, saj je vedno nekako kriv Obama v navezavi s Klintoni. In nato še pričakujejo, da jih bo kdo jemal resno

  • janez cepec

   pa tacga idijota ne moreš jemat resno. spada u kategorijo Kim Đong Una in resn se je za bat, de bo naredu še veliko pizdarijo, svetovne razsežnosti

 • hle

  Trump v marsičem zeli posnemati Putina predvsem kar se tiče nepredvidljivosti vendar mu to ne uspeva predvsem zato ker mu prevečkrat usta prehitevajo možgane in se potem zapleta v lasne izjave počasi bo moral priti do spoznanja da je na resni in odgovorni funkciji in ne v resničnostnem šovu

 • večni srb

  Mogoče se Rusija ni mešala v zadnje ameriške volitve, v naslednje se bo zagotovo. V živo, direktno iz Washingtona.
  Na svetu danes obstajata dve veliki super sili, to sta ZDA in Rusija, Trump in Putin, če štejemo zraven še Britanijo, lahko skupaj naredijo karkoli.

 • večni srb

  Po Bushih in Obami, bi morali biti vsi američani hvaležni rusom, če so ti res pomagali izvoliti Trumpa, ker je po moje daleč od resnice, ampak recimo.
  Ruse verjetno bolj skrbi vmešavanje Amerike v njihove volitve, menda je jasno, da Putin ne more vladati večno, sprememba politike pa se bo zagotovo odrazila pri njegovem nasledniku. Putin je nenavadno vesel vsake prilike, ko se lahko pokaže svetovni javnosti in odgovarja na vedno ista vprašanja. Kdorkoli ga bo zamenjal, bo zagotovo drugačne vrste človek, kar pomeni dramatično spremembo v načinu razmišljanja držav, ki se raztezajo po vsaj tretjini kopne mase planeta.
  V globalni politiki, vsi držijo figo za hrbtom, vendar vseeno verjamem, da nihče na svetu nima res slabih namenov. Zagotovo sta oba velika predsednika drugačni ikoni kot sta bila tandem Clinton in Jelcin in iskreno upam, da ne gre spet za isto finto kot smo jo preživeli že ob koncu hladne vojne.
  Dejstvo je, da gre Trumpu zaenkrat odlično, nad vsemi pričakovanji, slovenci smo lahko izredno počaščeni, ker je prva dama Amerike slovenka. Saj je rekel, da se da vse rešiti.