fbpx

Dramatično stopnjevanje napetosti – Iran prvič obstreljeval Izrael, poleteli tudi izraelski reaktivci

Foto: epa

Iranske sile v Siriji so po poročanjih izstrelile rakete na izraelske sile. Napad na Golansko planoto, ki je pod zasedbo Izraela, se je dogodil v sredo, predstavlja pa prvi primer napada iranskih sil na Izrael iz Sirije, kjer so se te razporedile skupaj z oboroženimi šiitskimi milicami in ruskimi vojaki z namenom podpore predsedniku Bašarju al-Assadu. 

Izraelske obrambne sile krivijo iranske sile, da so te v sredo na Golansko planoto izstrelile okrog 20 raket, od katerih jih je bilo kar nekaj prestreženih s strani izraelskih protiraketnih sistemov. Napad naj bi po navedbah Daily Maila izvedle iranske specialne sile enote Al Quds, ki so zadolžene za izvajanje operacij izven države. Izrael je obtožil generala specialne enote, da je ta iz Sirije organiziral raketni napad na izraelsko vojno bazo na Golanski planoti.

Izrael: Napad ni dosegel namena
“Napad je bil ukazan in voden s strani Qassema Soleimanija, a ni dosegel svojega namena,” je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske generalpodpolkovnik Jonathan Conricus. Iz izraelske vojske so medijem sporočili, da nobena izmed izstreljenih iranskih raket ni pristala na območju, ki je pod zasedbo Izraela. Ob tem pa so dodali, da so bile štiri iranske rakete prestrežene, preostale izstreljene rakete pa so pristale na sirskem ozemlju.

Foto: epa

Gre za dramatično stopnjevanje napetosti, glede na to, da se je prvič dogodilo, da so iranski vojaki neposredno napadli Izrael, namesto, da bi za to uporabili Hezbolah. Do napada je prišlo potem, ko je Teheran razjezila odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA odstopajo od iranskega jedrskega sporazuma. V odgovor na iranski napad so izraelski reaktivci izvedli napad na sirsko prestolnico Damask, z izraelske strani pa so po napadih sporočili, da so v napadih ciljali iranske položaje v Siriji, med katerimi so bili logistični in obveščevalni cilji ter skladišča.

N. Ž.