Družina Biden prejela več kot 10 milijonov dolarjev iz Romunije in Kitajske za neznano delo

Ameriški predsednik Joe Biden s sinom Hunterjem. (Foto: epa)

Družinsko podjetje Bidnovih je v nekaj letih prejelo več kot 10 milijonov dolarjev iz poslovnih shem v Romuniji in na Kitajskem v zameno za “trgovanje z vplivom”, kažejo bančni dokumenti, ki jih je posredoval odbor za nadzor v predstavniškem domu.

Skupno so člani družine Biden in poslovni partnerji oblikovali mrežo več kot 20 podjetij, od katerih so bila mnoga ustanovljena v času podpredsedniškega mandata Joeja Bidna, je razkril odbor. Skupaj so družina Biden, poslovni partnerji in podjetja tujih državljanov prejeli več kot 10 milijonov dolarjev.

Razkritje pa je v nasprotju s trditvami predsednika Joeja Bidna, da njegova družina ni prejela denarja s Kitajske. Razkritja sprožajo tudi vprašanja o tem, kakšne storitve je družina Biden nudila v zameno za prejeti denar.

Romunske transakcije
Od novembra 2015 do maja 2017 je podjetje Bladon Enterprises družbi Robinson Walker, LLC plačalo več kot 3 milijone dolarjev. Bladon Enterprises naj bi bilo ciprsko podjetje Gabriela Popoviciuja, ki je nekoč posloval v Romuniji. Robinson Walker pa je poslovni partner družine Biden, ki je družini Biden skupno plačal 1,3 milijona dolarjev.

Romunski tajkun Gabriel Popoviciu

Na račune družine Biden je bilo z računa podjetja Robinson Walker, LLC na račun podjetja Bladon Enterprises prejetih približno 1,038 milijona ameriških dolarjev, je razkril odbor na podlagi bančnih nakazil. Skupno 16 od 17 plačil podjetja Bladon Enterprises podjetju Robinson Walker, LLC je bilo opravljenih v času, ko je bil Joe Biden podpredsednik.

Zloraba položaja in korupcija?
Po navedbah odbora so plačila začela pritekati podjetju Robinson Walker, LLC takoj po tem, ko je podpredsednik Biden sprejel romunskega predsednika Klausa Iohannisa v Beli hiši 28. septembra 2015.

V poročilu o srečanju pa je bilo navedeno, da je “podpredsednik pozdravil osredotočenost predsednika Iohannisa na protikorupcijska prizadevanja in pravno državo kot sredstvo za krepitev nacionalne varnosti ter spodbujanje večjih naložb in gospodarske rasti.” Iohannis je dejal, da je Joe Biden “izrazil zadovoljstvo nad napredkom Romunije v boju proti korupciji”.

Leto pred tem, 21. maja 2014, pa je takratni podpredsednik Joe Biden obiskal Romunijo in imel govor, namenjen k romunskemu premierju, sodnikom, tožilcem in vodjem parlamenta. Ravno v času njegovega obiska so romunski tožilci preiskovali Popoviciuja, ki je bil pozneje obtožen in obsojen kaznivih dejanj, povezanih s podkupovanjem.

Kot poroča Breitbart News je Hunter Biden začel delati za Popoviciuja spomladi 2015. Popoviciu pa naj bi se od julija 2015 do marca 2016 kar trikrat srečal z Joejem Bidnom.

Kitajske transakcije
Bančni zapisi odbora o kitajskih transakcijah so pokazali, da je med avgustom 2017 in oktobrom 2018 Hudson West III, podjetje, ki ga soupravlja Hunter Biden, nakazalo več kot 4 milijone dolarjev podjetjem, povezanim s Hunterjem Bidnom, in več kot 75.000 dolarjev podjetjem, povezanim z Jamesom Bidnom. Gongwen Dong in Hunter Biden sta bila vsak po 50 odstotkov lastnika podjetja Hudson West III, kažejo bančni zapisi, ki jih je pridobil odbor. Glede na e-pošto pa je bil Gongwen Dong v Združenih državah odposlanec predsednika podjetja CEFC Ye Jianminga.

Kitajski predsednik Xi Jinping, Ye Jianming je skrajno desno. (Foto: epa)

Predsednik CEFC Ye Jianming je tesno povezan s kitajsko komunistično partijo in je leta 2017 Hunterju plačal tudi honorar v višini enega milijona dolarjev za pravne storitve. Hunter je februarja 2017 od Yeja prejel tudi velik diamant, vreden približno 80.000 dolarjev. Poleg tega je odbor razkril, da je Hunter Biden prejel dodatnih 100.000 dolarjev, ki so mu jih poslali iz kitajskega mesta Shanghai Huaxin. Denar je bil očitno del posla družbe CEFC z Yejem in Dongom.

Anita Gužvič