Državni udar v Zimbabveju: Vojska prevzela oblast! Kdo bo nasledil 37-letni diktat Mugabe?

Foto: epa

Vojska Zimbabveja je prevzela nadzor nad glavnim mestom Harare, pri tem pa poudarja, da sta predsednik Robert Mugabe in njegova družina varna, saj cilj predstavljajo kriminalci okoli predsednika Mugabeja, ki je že kar 37 let na predsedniškem položaju, torej vse od neodvisnosti države. 

Vojaki so zasedli sedež državne televizije ZBC, kjer je generalmajor Sibusiso Moyo zagotovil, da je 93-letnemu predsedniku in članom njegove družine zagotovljena varnost. Kljub temu, da so oklepna vozila blokirala poti do glavnih vladnih uradov, parlamenta in sodišč v osrednjem delu prestolnice, je vzdušje v prestolnici ostalo mirno, poroča Reuters.

Najprej spregovoril z Zumo
Od prevzema dalje je Mugabe, ki je v hišnem priporu, najprej spregovoril po telefonu z južnoafriškim predsednikom Jacobom Zumo in mu zatrdil, da je kljub dogajanju v državi dobro. Na družbenem omrežju Twitter je Mugabejeva stranka Zanu-PF javila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen nekdanji podpredsednik države Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika.

Foto: epa

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi Mnanagagwa odpotoval iz Južne Afrike, kamor se je odpravil po odstavitvi. Obstajajo ugibanja o tem, da se bo Mnanagagwa zaradi svoje nepopustljive politične drže znan tudi pod vzdevkom krokodil, vrnil v domovino ter prevzel vodenje države. Preko družabnega omrežja Twitter je stranka Zanu-PF sporočila, da je vojska prijela finančnega ministra Ignatiusa Chomboja, vodjo podmladka stranke in oba podpornika predsednikove soproge Grace Mugabe. Po navedbah neuradnih podatkov naj bi vojska prijela še več ministrov. V minulih mesecih je bil Mnangagwa v vedno ostrejšem konfliktu s soprogo Mugabeja. Z njegovo odstavitvijo je 52-letna Grace Mugabe postala verjetna naslednica večnega predsednika, ki se z vsemi močmi oklepa oblasti.

Nina Žoher