Duterte priznal, da njegov edini greh predstavljajo izvensodni umori!

Foto: epa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte naj bi priznal, da izvensodni umori predstavljajo del vojne proti drogam. Do posrednega priznanja je prišlo potem, ko je bil Duterte deležen kritike glede svojega vodenja države. “Vojski sem dejal, kakšna je moja krivda? Sem ukradel kakšen peso? Moj edini greh predstavljajo izvensodni umori.”

Duterte je že pred časom dejal, da je bilo več tisoč izvensodnih pobojev, ki so se izvajali v času vojne Dutertove administracije z nezakonitimi drogami, nesankcioniranih s strani države, ob tem pa krivdo zvalil na policiste, ki so bili vpleteni v operacije z drogami.
Sicer Duterte svoje nedavne izjave ni podrobneje pojasnil, vendar pa bi lahko nepričakovano razkritje vplivalo na začetek preiskave Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v okviru smrtnih primerov. Izsledki začetnega dela preiskave so tisti, ki bodo vplivali na odločitev o tem, ali je smiselno sprožiti celostno preiskavo.

Prizor s filipinskih ulic. (Foto: epa)

Direktor organizacije Human Rights Watch Brad Adams je med tistimi, ki dajejo velik poudarek izjavi Duterteja. Na drugi strani pa tiskovni predstavnik predsednika Harry Roque vztraja, da ta izjava ne pomeni priznanja krivde predsednika, pri čemer dodaja, da novinarji ne bi smeli vseh besed jemati dobesedno. 
Resnično število smrtnih žrtev naj bi bilo več kot 8.000
Po podatkih vlade je bilo v operacijah proti drogam ubitih več kot 4.000 ljudi, odkar je Duterte prišel na oblast. Vendar pa poročilo na 77 straneh, ki je bilo predloženo Mednarodnemu kazenskemu sodišču, predvideva, da je resnično število smrtnih žrtev več kot 8.000, medtem ko nekatere človekoljubne organizacije ocenjujejo, da bi bilo lahko število žrtev večje od 12.000. Sicer pa je Duterte med svojim govorom v četrtek poudaril, da se ukrepi za zatiranje drog ne bodo nikoli končali, kar pomeni, da se bo njegov boj nadaljeval vse do izteka šestletnega mandata leta 2022. “Ne bo se končalo,” je dejal. “Kot sem dejal, na mizo bom postavil svoje življenje, predsedstvo.” 

H. M.