fbpx

Dva diktatorja- Putin in Erdogan zbližujeta odnose. Je svet v nevarnosti?

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Sankt Peterburgu sprejel turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana in ob tem po devetih mesecih hladu med državama izrazil željo Moskve in Ankare po obnovitvi odnosov in dialoga. Erdogan pa je izrazil prepričanje, da državi z današnjim in prihodnjimi koraki začenjata novo fazo odnosov.

Ta obisk kaže, “da si vsi želimo obnoviti turško-ruski dialog in odnose,” je po rokovanju z Erdoganom dejal ruski predsednik. “Verjamem, da bomo s tem korakom in prihodnjimi koraki stopili v povsem drugo fazo,” pa je povedal Erdogan.

“Danes imamo priložnost v ozkem krogu spregovoriti o celotnem naboru naših odnosov. Vključno z obnovitvijo trgovinskih odnosov in bojem proti terorizmu,” je ob začetku srečanja še povedal Putin. Kot je dodal, se te priložnosti zelo veseli.

Putin obsodil državni udar v Turčiji
Erdogan se je medtem Putinu zahvalil za hitro obsodbo poskusa državnega udara v Turčiji 15. julija. Putinov osebni klic dan po spodletelem puču je “osrečil naše ljudstvo”, je dejal turški predsednik. Ob tem pa je kritiziral pomanjkljivo solidarnost zahodnih držav, ki jim je očital: “Zahod se je postavil na stran pučistov.”

Putin je na to dejal, da je bila Rusija vedno proti ravnanju, ki je v nasprotju z ustavo, “to je naše temeljno stališče.” V zvezi s tem je izrazil upanje, da bo turško ljudstvo “ta problem obvladalo ter da bosta zakonitost in ustavnost pod vašim vodstvom znova vzpostavljena.”

Normalizacija odnosov ter obnovitev gospodarskega sodelovanja
Gre za prvo srečanje turškega in ruskega voditelja po zaostritvi odnosov zaradi turške sestrelitve ruskega bojnega letala na mejnem območju med Turčijo in Sirijo novembra lani, za kar se je Ankara morala opravičiti. To je tudi prva pot Erdogana na tuje po spodletelem puču. Današnje srečanje naj bi bilo v prvi vrsti namenjeno predvsem normalizaciji odnosov, na kar kažejo tudi prve izjave obeh voditeljev.

Pričakovati je tudi pogovore o obnovitvi gospodarskega sodelovanja, zelo verjetno tudi o obnovitvi projekta izgradnje plinovoda Turški tok, potem ko se je Rusija po vztrajanju Bruslja pri spoštovanju pravil konkurence odpovedala Južnemu toku. Srečanje Erdogana in Putina Zahod verjetno skrbno spremlja. Tako zaradi zaostrenih odnosov z Rusijo spričo ukrajinske krize, kot zaradi ohlajanja odnosov s Turčijo po spodletelem vojaškem udaru.

M. P., STA