fbpx

Dva mrtva v streljanju na izraelskem veleposlaništvu v Jordaniji

Streljanje na izraelskem veleposlaništvu v Jordaniji. (Foto: STA).

V jordanski prestolnici Aman je prišlo do streljanja na izraelskem veleposlaništvu, v katerem sta bila ubita dva Jordanca, en Izraelec pa je ranjen. Streljal naj bi izraelski varnostnik, potem ko ga je napadel jordanski delavec, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo.

Do streljanja je prišlo v nedeljo zvečer, ko je jordanski delavec mizarskega podjetja prišel na območje izraelskega veleposlaništva, da bi namestil pohištvo v stanovanju varnostnika, ki je v zgradbi ob veleposlaništvu. Delavec naj bi iznenada napadel varnostnika z izvijačem, ta pa je odgovoril s streljanjem. Pri tem je bil ubit tudi Jordanec, ki živi v bližini. Omenjeni varnostnik pa je bil v nesreči lažje poškodovan.

Protesti v Jordaniji proti izraelskim varnostnim ukrepom po streljanju na Tempeljskem griču. (Foto: epa)

Med Izraelom in Jordanijo se v zadnjem času stopnjujejo napetosti, še posebej po streljanju na Tempeljskem griču, kjer je Izrael po incidentu namestil detektorje kovin in nadzorne kamere, prav tako pa na območje griča ni bil dovoljen vstop muslimanskim moškim, mlajšim od 50 let.

13. julija je na območju Tempeljskega griča v Izraelu prišlo do terorističnega napada, v katerem sta bila ubita dva izraelska policista, še en policist pa je bil lažje ranjen. Trije napadalci, ki jih je policija identificirala kot izraelske Arabce, so na enem izmed najpomembnejših svetih krajev na svetu – v bližini znamenitih Levjih vrat začeli streljati na policiste, nakar so se zatekli v kompleks, kjer so jih v strelskem obračunu, ki je sledil, ubile izraelske varnostne sile. 

V Jordaniji, ki je uradna skrbnica muslimanskih svetih lokacij v Jeruzalemu, pa so poostreni varnostni ukrepi na omenjenem območju, ki je svet tako za muslimane kot Jude, v petek privedli tudi do protestov več tisoč Jordancev v Amanu.

Tudi Arabska liga je Izrael v nedeljo opozorila, da se s tem, ko je sprejela omenjene varnostne ukrepe, ‘igra z ognjem’, ter da “noben Arabec ali musliman ne bo sprejel kršitev” na tem občutljivem območju, poroča STA.

Švedska, Francija in Egipt so zaradi novih napetosti na Bližnjem vzhodu zahtevale izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN, ZDA pa so v regijo že napotile posebnega odposlanca.

U. V.