fbpx

Džihadisti so jo ugrabili in prodali kot spolno sužnjo

Nadia Murad (Foto: Twitter)

Nadia Murad, dekle in pripadnica krščanske manjšine Jazidov v Iraku, je v svoji knjigi opisala izkušnjo ujetništva pri džihadistih Islamske države, ki so jo mučili in prodali kot spolno sužnjo.

“Zadnje dekle: Moja zgodba iz ujetništva in boj proti Islamski državi” je nova knjiga 24-letne Jazidinje Nadie Murad iz severa Iraka, v kateri opisuje brutalno življenje v ujetništvu med džihadisti Islamske države. V svojem delu opisuje strahotne muke, kako je pobegnila iz ujetništva in izdaji s strani tistih, ki bi ji morali pomagati.

Jazidi so verska manjšina iz severa Iraka, ki jo obkroža muslimanski svet, leta 2014 pa so padli v nemilost ISIS in ugrabili kar 7 tisoč oseb, ki so jih imeli za “hudičeve častilce.” Pri tem so starejše moške in ženske preprosto ubili, med žrtvami pa so bili tudi Nadienina mama in osem bratov. Mlajša dekleta pa so ugrabili za spolne sužnje.

Nadia si želi, da je ona zadnja ženska na svetu, z izkušnjo, kot jo je imela sama.

Organizacija združenih narodov ocenjuje, da je bilo v napadu skrajnih islamistov leta 2014 zaklanih kar 5 tisoč Jazidov, s tem so storili genocid, ki ga že preiskujejo. Mednarodna pravnica za človekove pravice Amal Clooney, ki zastopa Nadio Murad, si prizadeva, da bi preživele islamiste pripeljali pred Mednarodno kazensko sodišče.

 C. Š.