Eden največjih kritikov Putina obsojen na več kot tri leta zapora! Več držav poziva k njegovi takojšnji izpustitvi!

Datum:

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki velja za enega največjih kritikov predsednika Vladimirja Putina, bo moral odslužiti skoraj dve leti in osem mesecev zaporne kazni. Sodišče se je namreč odločilo, da mu pogojno kazen iz leta 2014 spremeni v zaporno kazen v dolžini treh let in pol.

Sodišče v Moskvi je namreč presodilo, da je Navalni večkrat kršil pogojno kazen, ko se ni javil pristojnim. Kljub temu, da je sodišče Navalnemu naložilo več kot tri leta zaporne kazni, bo ta kazen zmanjšana za toliko časa, kolikor ga je že preživel v hišnem priporu.

Navalni je med dolgotrajnim sodnim postopkom, ki ga je preživel v posebni loži za obtožence, izgledal razmeroma miren. V nekem trenutku je dal roke iz žepov, da je na zaščitnem steklu začrtal srce v znak sporočila svoji ženi.

Kritik Kremlja je bil pridržan 17. januarja, tik po prihodu iz Berlina v Moskvo, češ, da je kršil zakon o pogojni zaporni kazni, saj bi se po tem zakonu moral javiti moskovskemu zaporu do 29. decembra lani, vendar pa tega ni storil. Navalni se je tedaj zdravil v Nemčiji, ker naj bi ga v Rusiji zastrupili z novičokom, kar pa ruske oblasti vztrajno zanikajo in ob tem dodajajo, da ni nikakršnih dokazov, da je do zastrupitve sploh prišlo. To navajajo kljub temu, da rezultati evropskih laboratorijskih testov govorijo drugače.

Foto: epa

Medtem ko je sodnica v torek prebrala razsodbo je ekipa opozicijskega voditelja pozvala k protestu na trgu Manezhnaya v središču Moskve, blizu Kremlja. “Čakamo vas,” je ekipa sporočila v tvitu, da še druge spodbudi, da se pridružijo. “Naša država je padla v popolno brezpravje. S tem se moramo soočiti.” Pred samo razsodbo je bil Navalni po poročanju Euronewsa kritičen do sodnega postopka in zatrdil, da je cilj vsega skupaj prestrašiti veliko ljudi. “Zaprejo enega človeka, da prestrašijo milijone.”

Kršitev pogojne kazni se je nanašala na obsodbo na račun pranja denarja, ki jo je Navalni označil kot politično motivirano. Njegova obramba je na sodišču trdila, da se njihova stranka ni mogla javiti v zaporu, saj je bil medtem na zdravljenju v nemški bolnišnici. Zatrdili so, da so bile med aretacijo kršene njegove pravice. Odvetniki Navalnega so že napovedali pritožbo, za njegovo izpustitev se je zavzelo več držav (Nemčija, Francija, ZDA, Velika Britanija). Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obsodbo Navalnega ostro obsodila in Rusijo pozvala, da naj upošteva mednarodne zaveze in ga nemudoma in brezpogojno izpusti. Nad dogajanjem je zgrožena tudi Slovenija, na ministrstvu za zunanje zadeve so zapisali: “Pozivamo k njegovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...