fbpx

Edward Snowden si želi v zapor

(foto: Facebook/https://www.facebook.com/Edward-Snowden-Support-Page-341149745987400/timeline/)

Edward Snowden, žvižgač, ki je bil zaposlen v Ameriški nacionalni agenciji za varnost (NSA), si želi domov, pa če tudi mora zato v zapor. 

Snowden je bivši vohun CIE, kasneje pa je podobno delo opravljal za ameriško nacionalno agencijo za varnost. Škandal se je začel v začetku junija 2013, ko je ameriška revija The Guardian objavila novico, da NSA zbira telefonske številke več milijonov državljanov.

V prispevku je bila objavljena tajna sodna odredba, naslovljena na telekomunikacijsko podjetje Verizon, na podlagi katere mora vse svoje podatke o uporabnikih predati ameriški nacionalni agenciji za varnost.

Temu je sledila objava v reviji Washington post in v The Guardianu, da NSA vdira neposredno v strežnike devetih internetnih omrežij, vključno s Facebookom, Googlom, Microsoftom in Yahoojem, s spletnim programom imenovanim Prism. Kmalu za tem je The Guardian ponovno objavil, da je za izdajanje informacij in puščanje sledi kriv sistemski analitik Edward Snowden.

Še vedno brez poravnave
Po več kot dveletnem sodnem procesu Edward Snowden pravi, da njegovi odvetniki še vedno čakajo na poravnavo s strani vlade ZDA. Tako zelo si želi nazaj v rodno deželo, da je na ameriško vlado večkrat naslovil s prošnjo, da s želi vrniti iz Moskve, kjer je trenutno priprt v svojo domovino. Za BBC je celo dejal, da je pripravljen iti v zapor, vendar ne za najmanj 30 let, kolikor mu grozi, če bo obsojen kot vohun.

Bivši šef NSA Michael Hayden je za BBC povedal, da po njegovem mnenju Snowden ne bo pričakal vrnitve domov, vendar bo prej v Moskvi umrl. Pristojno ministrstvo mu sicer še ni odgovorilo.

T. O.