fbpx

Elon Musk dosegel veliko zmago na sodišču proti Twitterju

Izvršni direktor Tesle Elon Musk (Foto: Twitter)

Izvršni direktor Tesle in milijarder Elon Musk je dosegel veliko zmago proti Twitterju, saj je sodnica iz Delawara ukazala Twitterju, naj mu preda svoje podatke o lažnih in vsiljenih računih na Twitterjevi platformi. To je dokumentacija nekdanjega izvršnega direktorja Twitterja, za katero Musk trdi, da je ključnega pomena pri izračunu števila lažnih računov.

V ponedeljek je Kathaleen McCormick, sodnica okrožnega sodišča v Delawareju, podala zahtevo, da Twitter zbere dokumente od nekdanje vodje potrošniških izdelkov Kayvona Beykpourja in jih preda Muskovi ekipi, je poročal Reuters.

Neželeni boti in lažni računi na platformi so postali osrednje vprašanje v pravnem boju v zvezi s tem, ali mora Musk, ki je glavni izvršni direktor družbe Tesla Inc, zaključiti svoj 44 milijard dolarjev vreden nakup družbenega medija. Beykpour, ki je zapustil Twitter, potem ko se je družbeni medij aprila strinjal, da ga bo kupil Musk, je bil v Muskovi sodni dokumentaciji opisan kot eden od vodilnih, ki je najbolj tesno vpleten v določanje količine lažnih računov.

Sodnica Musku ni ugodila v celoti
Sodnica pa je zavrnila Muskovo zahtevo po informacijah od 21 drugih ljudi, ki imajo ravno tako nadzor nad informacijami, do katerih se želi dokopati. Generalni direktor Tesle je ta mesec namignil, da bo morda lansiral konkurenčno platformo družbenih medijev, saj je še vedno vpleten v pravno bitko s Twitterjem zaradi nakupa platforme v vrednosti 44 milijard dolarjev, ki je pod velikim vprašajem.

Musk je tako namignil, da bi se lahko pojavil Twitterjev konkurent, če njegov posel kljub vsemu ne bi uspel. V svojih pravnih vlogah je Musk trdil, da mu uradniki Twitterja niso posredovali natančnega števila lažnih računov oziroma spam botov na platformi. Skupaj z odvetniško ekipo sumi, da bi lahko številka znašala kar 33 odstotkov, kar je veliko več, kot trdi Twitter (število naj bi znašalo 5 odstotkov).

Elon Musk (Foto: epa)

Pred sodno bitko šel v prodajo nekaj delnic
Musk je pred začetkom sodne bitke s Twitterjem, ki se pričenja oktobra, prodal skoraj sedem milijard dolarjev Teslinih delnic. Pripravlja se namreč na sodno bitko s Twitterjem, ki se bo pričela oktobra. Ob prodaji je zapisal, da je nujno, da se v primeru, če Twitter na sodišču zmaga, prepreči urgentna prodaja še večjega števila delnic avtomobilskega proizvajalca.

To je pomembno za delovanje demokracije, pomembno je za delovanje Združenih držav kot svobodne države in mnogih drugih držav ter za pomoč svobodi širše v svetu,” je dejal Musk. “Civilizacijsko tveganje se zmanjša, bolj ko lahko povečamo zaupanje v Twitter kot javno platformo, zato mislim, da bo to nekoliko boleče.”Musk in njegova pravna ekipa sta konec julija vložila tožbo proti Twitterju, s katero se je platformi očitalo, da ni bila odkrita glede dejanskega števila lažnih računov.

Twitter je sicer sprva vložil tožbo, potem ko je Musk dejal, da želi odstopiti od posla. “Musk zavrača izpolnjevanje svojih obveznosti do Twitterja in njegovih delničarjev, ker pogodba, ki jo je podpisal, ne služi več njegovim osebnim interesom,” je Twitter zapisal v tožbi. “Musk očitno verjame, da se lahko on – za razliko od vseh drugih strank, za katere velja pogodbeno pravo – premisli, uniči podjetje, prekine njegovo poslovanje, uniči delniško vrednost in odide,” so še dodali.

Sara Kovač