Elon Musk na srečanju z madžarsko predsednico poudaril pomembnost otrok pri reševanju sveta

Foto: X

Elon Musk se je srečal z madžarsko predsednico Katalin Novák, da bi razpravljala o svetovni demografski krizi in pomenu spodbujanja ljudi k rojevanju otrok. Srečanje je potekalo med Muskovim ogledom novozgrajene Tesline gigatovarne v Teksasu. Musk je osebnost s svetovnim vplivom, ki stalno izraža svoja mnenja o prihajajočih populacijskih izzivih, s katerimi se sooča svet, in se zavzema za tradicionalne vrednote, vključno s svobodo govora.

Srečanje je potekalo v Austinu, potem ko se Elon Musk ni mogel udeležiti 5. demografskega vrha v Budimpešti, ki je potekal od 14. do 16. septembra. Med srečanjem je dvojec razpravljal o svetovni demografski krizi in govoril o pomenu imeti otroke. Po poročanju Hungary Today je Katalin Novák pojasnila, da se poleg problema podnebnih sprememb premalo posveča demografski krizi. Dodala je, da se zavzema za družine in za reševanje demografske problematike.

Musk je ta mesec pred srečanjem z Novákovo sprva načrtoval udeležbo na demografskem vrhu v Budimpešti, kjer je potekala razprava o demografski problematiki in upadanju prebivalstva. Vrh je pritegnil ugledne osebnosti, kot so italijanska premierka Giorgia Meloni, kanadski intelektualec in komentator Jordan Peterson in Nobelov nagrajenec za ekonomijo James Heckman. Musk je madžarsko predsednico sprejel z enim od svojih sinov, nato pa sta imela zasebno srečanje. Novákova je na začetku njunega dvournega pogovora opozorila, da je sicer vprašanje podnebnih sprememb ključno, manj pozornosti pa se namenja demografski krizi. Njen obisk je sovpadal z odprtjem nove Muskove tovarne v Teksasu, na ganljivem posnetku pa je očitno, da sta oba velika ljubitelja otrok.

Imeti otroke pomeni reševati svet
Musk je večkrat izrazil svoje poglede na globalne demografske izzive. Milijarder je pogosto opozoril, da je “propad prebivalstva zaradi nizke rodnosti veliko večje tveganje za civilizacijo kot globalno segrevanje. In da moramo kot družba povečati rodnost, da preprečimo staranje prebivalstva. Aprila je tvitnil, da se bodo ZDA soočile s posledicami zaradi padajoče rodnosti in da je “Japonska vodilni kazalnik”. Musk stalno deli svoja razmišljanja na platformi X, iz česar je moč zaključiti, da kolaps prebivalstva vidi kot veliko tveganje za prihodnost civilizacije. Delil je tudi povezavo do podatkov Svetovne banke, ki so pokazali, da je svetovna stopnja rodnosti najnižja po šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegov zadnji tvit pravi: Imeti otroke je reševanje sveta.”

Na eni od fotografij je bil Musk fotografiran s svojim sinom X, ki je sedel na njegovih ramenih, medtem ko je Novákovi vodil ogled novoodprte tovarne v Teksasu. Pod sliko je Novákova zapisala: ”Biti brez otrok je najbolj zaskrbljujoč pojav našega časa. Z @elonmusk sva se pogovarjala o tem, kaj lahko narediva skupaj, da spodbudiva mlade, da rečejo DA #otrokom.’

Musk je po srečanju z madžarsko predsednico njen obisk delil tudi na svojih družbenih omrežjih, česar ni storil po srečanjih z drugimi svetovnimi voditelj, kot so francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanska voditeljica Georgia Meloni, izraelski premier Benjamin Netanyahu in turški Predsednik Recep Tayyip Erdoğan.

Musk, ki je sicer oče enajstih otrok, je predsednico seznanil tudi z najnovejšimi dogodki v Tesli, vodilnem svetovnem proizvajalcu električnih avtomobilov, madžarski predsedniški delegaciji pa je omogočil ogled tovarne v Austinu. Kot poročajo nekateri madžarski mediji, je pogovor tekel tudi o vojni v Ukrajini, pri čemer sta se Musk in Novákova strinjala o potrebi po takojšnji prekinitvi ognja in trajnem miru. Madžarska predsednica je Muska seznanila s položajem Madžarov v Zakarpatju in izrazila zadovoljstvo, da njen sogovornik podpira spoštovanje pravic narodnih manjšin.

Tanja Brkić