fbpx

Ena glavnih zgodb leta 2022: Sedem največjih razkritij družinskega podjetja Biden

Joe Biden in Hunter Biden (Foto: epa)

V letu 2022 je prišlo na dan sedem ključnih dogodkov v škandalu družinskega podjetja Biden. Škandal, ki so ga obveščevalne agencije in mediji zamolčali od leta 2020, je postal ena glavnih zgodb leta.

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da 71 odstotkov Američanov meni, da bi natančno poročanje o “prenosniku iz pekla” Hunterja Bidna lahko spremenilo predsedniške volitve leta 2020. Politični vpliv škandala je vodstvo predstavniškega doma spodbudil k uvedbi devetih preiskav Hunterja in predsednika Joeja Bidna. 62 odstotkov volivcev se je strinjalo s kongresnimi preiskavami.

Ministrstvo za pravosodje Hunterja preiskuje od leta 2018 zaradi domnevnih kršitev davčnih predpisov in orožja. Hunter še ni bil obtožen kaznivega dejanja.

1. Ameriške banke so razkrile več kot 150 sumljivih finančnih transakcij družine Biden

Aprila so ameriške banke po poročanju CBS News označile več kot 150 sumljivih finančnih transakcij Hunterja in Jamesa Bidna. Bančna nakazila so vključevala velike vsote denarja, ki so jih ameriške banke poslale v nadaljnji pregled. “Precej prepričani smo v to, kaj bomo našli v bančnih kršitvah in bančnih evidencah. Na voljo imamo nekaj bančnih izpiskov in menimo, da dokazujejo sumljive dejavnosti. Hunter Biden in Jim Biden sta vpletena v vsaj 150 kaznivih dejanj na tem področju,” je dejal poslanec James Comer.

2. Joe Biden se je v Beli hiši srečal s Hunterjevim poslovnim partnerjem

Aprila je v javnost prišla novica, da je Hunterjev najbližji poslovni partner Eric Schwerin med letoma 2009 in 2015 glede na dnevnike obiskov Bele hiše vsaj 19-krat obiskal Belo hišo in druge uradne lokacije. Schwerin naj bi se v Beli hiši srečal tudi s takratnim podpredsednikom Joejem Bidnom. Srečanja so v nasprotju z izjavo Joeja Bidna, da ni bil vpleten v poslovne sheme družine Biden. Joe Biden in njegova ekipa sta namreč skupno sedemkrat zavrnila ali zanikala vpletenost v družinske posle. “Nikoli nisem govoril s svojim sinom o njegovih poslovnih poslih v tujini,” je dejal.

3. Glasovna sporočila dokazujejo, da je Joe Biden govoril s Hunterjem o družinskem poslu

Junija je v javnost prišla novica, da je Joe Biden leta 2018 Hunterju pustil glasovno pošto o kitajskem energetskem poslu, kar neposredno nasprotuje izjavi Joeja Bidena iz leta 2019, da s sinom nista govorila o družinskih koruptivnih poslovnih shemah.

4. Namestnik direktorja nacionalne obveščevalne službe je opozoril, da Hunterjev prenosnik ni bil “ruska dezinformacija”

Cliff Sims, nekdanji namestnik direktorja nacionalne obveščevalne službe, je decembra izjavil, da je novinarko CNN Natasho Bertrand opozoril, da Hunterjev prenosnik ni ruska dezinformacija, preden je napisala zloglasno in diskreditirano zgodbo Politica, kjer je uporabila “več deset nekdanjih obveščevalnih uradnikov” za širjenje napačne in zavajajoče zgodbe o izvoru Hunterjevega prenosnika. “Kljub opozorilu je Bertrand vseeno napisala zgodbo in dala demokratom naslov, ki so ga želeli,” je izjavil Sims.

5. Bela hiša je razpravljala o tem, kako se bo borila proti preiskavam Hunterja

Glede na decembrsko poročilo časopisa Washington Post se vpleteni ne strinjajo s tem, kako se borijo proti republikanskim preiskavam družinskega podjetja. Med Hunterjevim odvetnikom Kevinom Morrisom in Belo hišo obstaja nesoglasje o tem, kako naj se družina Biden bori proti preiskavam družinskega podjetja. Morris želi, da Hunter ostane na očeh javnosti z udeležbo na javnih dogodkih, kot so nedavna državna večerja v Beli hiši in javne umetniške razstave. The Post je poročal, da tisti, ki se strinjajo z Morrisovo strategijo, tudi menijo, da bi moral Hunter odigrati javno vlogo v morebitni kampanji za ponovno izvolitev Joeja Bidena. Zdi se, da Bela hiša nasprotuje temu, da bi Hunterja še bolj potisnili v javnost, kljub temu da se Hunter že večkrat pojavlja v javnosti, tudi na počitniških destinacijah Joeja Bidna.

6. Hunterjeva zloraba drog naj bi odložila obtožbe v davčni preiskavi, povezani z orožjem

Ministrstvo za pravosodje naj bi odložilo “končno odločitev” o tem, ali bo Hunter obtožen zaradi domnevnih kršitev davkov in orožja, saj so tisti, ki so seznanjeni z zadevo, oktobra za Wall Street Journal povedali, da bi bila lahko Hunterjeva zloraba drog grešni kozel, ki bi ga odvetniki lahko uspešno uporabili za zaščito predsednikovega sina pred morebitnimi obtožbami. Po poročanju medijev naj bi bile obtožnice vložene do konca poletja 2020, vendar naj bi se pravosodno ministrstvo ubadalo s Hunterjevo odvisnostjo od drog.

7. Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da obramba Hunterja Bidna stane 100 tisoč dolarjev na mesec

Hunter je izjavil, da ni premožen. Po besedah Hunterjeve nekdanje žene je bil Hunter v času, ko je bil Joe Biden podpredsednik, skoraj brez denarja in je živel od plače do plače. V letih 2018 do 2019 se je Joe Biden celo zavezal, da bo Hunterju nakazal 100.000 dolarjev. Kje Hunter najde denar za plačilo svojih pravnih računov, ni znano, vendar se zdi, da je Hunter ohranil več virov prihodkov.

Sara Kovač