Eno najboljših obveščevalnih služb na svetu – izraelski Mosad – prevzema novi direktor

Novi vodja Mossada David Barnea in izraelski premier Benjamin Netanjahu (Foto: Twitter)

Izraelska obveščevalna služba Mosad ima novo vodstvo, in sicer bo vodenje agencije prevzel David Barnea. Ob poslovilnem nastopu predhodnega vodje Josija Cohena so se poslovili številni predstavniki izraelskih oblasti, pri tem pa pohvalili njegovo izjemno delo, saj je s tajnimi operacijami uspešno prispeval k zaviranju Irana pri uporabi nuklearnega orožja. Njegovo delo je pohvalil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je prepričan, da kljub njegovemu odhodu zgodba za Cohena še ni končana.

David Barnea je prevzel vodenje izraelske obveščevalne agencije Mosad od svojega predhodnika Josija Cohena. V ponedeljek sta si tako izmenjala funkciji, medtem ko je Cohen agencijo vodil pet let in pol, vse od januarja 2016. Cohen je v svojem zadnjem nagovoru pojasnil, da se je Mosad zelo dobro usidral v samo “srce Irana” s pomočjo različnih operacij. Prepričan je, da so s takšnim delovanjem razkrili številne skrivnosti in laži, s katerimi bi lahko šli preko meje.

Predhodno delo Cohena je pohvalil tudi Barnea, saj je v svojem nagovoru poudaril: “Za seboj ste pustili močno institucijo z osupljivimi zmožnostmi. Institucijo z infrastrukturo in brezčasnimi fundacijami, iz katerih bomo nadaljevali rast.” Pohvalil ga je tudi izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu, ki mu je celo pripisal osebno zaslugo pri zadrževanju Irana pri uporabi nuklearnega orožja.

Nekdanji vodja Mosada Josi Cohen, izraelski premier Benjamin Netanjahu in novi vodja Mosada David Barnea (Foto: Twitter)

Netanjahu in Cohen sta se pri svojem govoru sklicevala na tajni napad arhiva v Teheranu januarja 2018, ki je štel kot prelomnica za administracijo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je leta 2015 izstopila iz jedrskega sporazuma. Dogodki so sprožili dodatne pritiske na Iran, saj so morali na plano začeti oddajati podrobnosti, ki so bile povezane z nuklearnim orožjem.

Ob predaji vodstva je Cohena prišel počastit tudi nekdanji ameriški državni sekretar Pompeo
Premier je posebej opozoril na Cohenov talent, da je spreobrnil “srca voditeljev regije … že pred samo čustveno slovesnostjo v Washingtonu in tudi pozneje”. Netanjahu je prepričan, da njegov odhod še ne pomeni konca njegove zgodbe, Cohen pa ostaja ponosen na svoje delo. “Ko se ozrem na čas, ko sem bil šef Mosada, vidim ponos in ponižnost. Toliko smo dosegli proti toliko grožnjam,” je dejal Cohen. Slovesnosti se je udeležil tudi nekdanji ameriški državni sekretar in direktor Cie Mike Pompeo, s katerim Cohen ostaja tesen prijatelj. Novi vodja Mosada Barnea pa bo uradno potrjen v torek.

Sara Rančigaj