Epsteinova paznika na prostosti, s tožilstvom sta sklenila dogovor!

Michael Thomas in Tova Noel (foto: EPA)

Paznikoma, ki sta zaradi “malomarnosti” dopustila smrt pedofila Jeffreyja Epsteina, je okrožni tožilec v Manhattnu ponudil sporazum za priznanje krivde, ki sta ga sprejela. Tožilstvo je tako vpisalo lahko zmago, obenem pa so se izognili pranju umazanega perila v javnosti, ki bi lahko še dodatno odprlo določena vprašanja, povezana z Epsteinovo smrtjo.

Tova Noel in Michael Thomas sta bila nočna paznika, ki bi morala vsake pol ure preverjati, ali so zaporniki v enem od najstrožje varovanih zaporov v državi v redu. Namesto da bi svoje delo opravljala, sta raje spala. Vsaj to je zgodbica, ki naj bi jo po poročanju RT želela prodati tožilstvu.

Del njune strategije naj bi bil prikazati celoten zaporniški sistem kot leglo malomarnosti, kjer pazniki svoje delo ali ne opravljajo ali pa to počnejo zelo površno. To naj bi bil tudi “uradni” razlog, zakaj je tožilstvo paznikoma ponudilo sporazum za priznanje krivde.

Noelova in Thomas sta priznala, da sta falsificirala vpise v dnevnik, v katerem so pazniki beležili opravljene obhode, med katerimi so preverjali stanje zapornikov. Ječi se bosta zaradi priznanja krivde in dogovora s tožilstvom izognila. Noelova in Thomas bosta morala oddelati sto ur družbeno koristnega dela, biti šest mesecev pod nadzorom ter sodelovati v zvezni preiskavi o Epsteinovi smrti. Glede na to, da sta po lastnih navedbah v času Epsteinove smrti spala, si preiskovalci z njima ne bodo mogli kaj prida pomagati.

Epsteinova smrt ostaja nerazrešena
Javnost pa ostaja prikrajšana za informacije o vseh grehih judovskega pedofila Jeffreyja Epsteina. Viri z okrožnega tožilstva naj bi napletali zgodbice, kako so se na tožilstvu bali, da bi sojenje odprlo še več vprašanj o malomarnosti paznikov na vseh ravneh. Namreč, če sta spala Noelova in Thomas, kaj je počel nadzornik kamer in drugi. Šlo naj bi za primer, kjer je celoten niz varoval, ki bi morale vzajemno nadzorovati ena drugo, odpovedal. Panoptikon je oslepel.

A glede Epsteinove smrti, vsaj glede trditev, da naj bi šlo za samomor, ostaja še niz neznank in naravnost bizarnih serij naključij. Nedolgo za Epsteinom je umrl tudi njegov osebni bankir, Thomas Bowers – tudi on naj bi storil samomor. Ravno takrat, ko se je za njegove posle z Epsteinom začel zanimati FBI.

Ivan Šokić