fbpx

Erdogan od ZDA zahteva izročitev Gulena – John Kerry brez dokazov ne bo ukrepal

Fethullah Gulen, foto: EPA

Turški predsednik Erdogan je že  v soboto Ameriko pozval, naj Turčiji izroči Fethullaha Gulena. Erdogan ga obtožuje, da je iz Pensilvanije, kjer živi, vodil vojaški udar.

Po petkovem spodletelem poskusu državnega udara v Turčiji je turška vlada danes v Istanbul napotila dodatnih 1800 pripadnikov posebnih enot policije, ki bodo v oklepnih vozilih nameščeni na strateških točkah v mestu. Nadaljujejo se tudi aretacije oseb, domnevno povezanih s poskusom udara.

Pred zbrano množico svojih podpornikov je oznanil, da jepredsedniku Obami večkrat povedal, da Gulen pomeni grožnjo turški varnosti in mora biti izročen. Sekretar Združenih držav John Kerry pa je včeraj odgovoril, da bodo ZDA Turčiji pomagale zbrati dokaze proti Gulenu. Gulen, nekdaj Erdoganov sodelavec je že zanikal, da bi stal za poskusom udara.

Recep Tayyip Erdogan, foto: EPA

Recep Tayyip Erdogan, foto: EPA

Množica je kričala Alah je velik
Sicer pa so razmere v Turčiji pod nadzorom. V poskusu vojaškega udara je bilo ubitih 265 ljudi, 1440 je ranjenih.

V Istanbulu in Ankari se je v soboto na ulicah zbralo na tisoče ljudi, podpornikov Erdogana. Mahali so s turškimi zastavami in kričali “Alah je velik”.

prebivalci Istambula pred zaseženim tankom, foto: STA

prebivalci Istambula pred zaseženim tankom, foto: STA

Najbolj krvav obračun v Erdoganovi vladavini
To je bil najbolj krvav obračun v Erdoganovi 13 letni vladavini. Del turške vojske, ki je sodeloval v udaru je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Istanbulu, napadali so tudi nekatere cilje v Ankari. Pri tem so uporabili tudi helikopterje in letala, ki so jih zasegli. Ljudje so sledili Erdoganovem pozivu in odšli na ulice ter s spontanim uporom pomagali preprečiti udar.

Aretirali že 6000 ljudi
Doslej so aretirali že 6000 ljudi. Za zdaj ni znano, koliko prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. Po poročanju turških medijev so  v provinci Denizli na zahodu države aretirali poveljnika brigade in več kot 50 vojakov. Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča.

Slovensko zunanje ministrstvo še naprej poziva ljudi, naj se potovanjem v Turčijo raje izognejo.

A. J., STA