fbpx

Erdoganova rigidna politika dosegla vrhunec: predlaga uvedbo smrtne kazni

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: STA).

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bodo v parlament vložili predlog o ponovni uvedbi smrtne kazni. Kdaj se bo to zgodilo, ni povedal, je pa obljubil, da kmalu. Rigidna politika se kaže tudi v dejstvu, da je v povezavi z državnim udarom, ki se je zgodil julija, zaprl okrog 35.000 ljudi, odpustil pa več kot 10.000 ljudi v javnem sektorju. Svet Evrope je danes Turčijo opozoril, da izvajanje smrtne kazni ni v skladu s članstvom v tej organizaciji. Da je to v nasprotju z evropskimi vrednotami, pa je poudaril tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

“Kmalu, zelo kmalu, ne jezite se,” je Erdogan odgovoril množici, ki je vzklikala, da hočejo takoj smrtno kazen za organizatorje državnega udara. “Vlada bo predlog poslala v parlament. In prepričan sem, da bo parlament predlog potrdil, in jaz bom zakon, ko ga bom dobil v roke, ratificiral,” je dodal. Smrtno kazen so v Turčiji ukinili leta 2004, sedaj pa kaže, da jo bodo ponovno uzakonili.

“Izvajanje smrtne kazni ni v skladu s članstvom v Svetu Evrope,” pa je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik te vseevropske organizacije, katere članica je tudi Turčija. Vodja avstrijske diplomacije Sebastian Kurz pa je ob tem ocenil, da “gre pri smrtni kazni za kruto in nečloveško obliko kaznovanja, ki je bila prepovedana po vsem svetu in je v nasprotju z evropskimi vrednotami. Kdor uvede smrtno kazen, si zapre vrata v EU,” je poudaril.

Lista za odstrel je neverjetno dolga
Znano je, da je bilo zaradi državnega udara preiskanih mnogo ljudi, med njimi je bilo odpuščenih 12.000 policistov, Erdogan namerava zapreti še 189 tožilcev in sodnikov, zaprli pa so še 45 vojaških pilotov, 28 pa jih še iščejo, tako da imajo sedaj več letal kot pilotov.

Prepovedali so tudi javna zborovanja in zaprli sorodnika klerika Fethullaha Gülena, živečega v ZDA, ki naj bi povzročil državni udar. Bratu obtoženega očitajo, da je član oborožene teroristične skupine.

Kaj bo to pomenilo za članstvo Turčije v Natu?
Erdogan je zavrnil kritike Zahoda, saj meni, da se Zahod nima pravice vpletati v državno politiko. To mnenje je še okrepil, odkar so se pomirile strasti z Rusijo zaradi sestreljenega letala in po obisku ruskega predsednika Putina. Kaj bo s članstvom v Natu, bo pokazal potek mednarodnih političnih dogodkov.

A. B., STA