fbpx

Erdoganova soproga: Haremi so bili šola za življenje

Foto: epa

Soproga turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je v sredo izrekla pohvale na račun haremov v času otomanskega cesarstva, češ, da so bile to šole, ki so ženske pripravile na življenje. Emine Erdogan se je oglasila le dan potem, ko je njen mož z izjavo ob mednarodnem dnevu žensk, da je ženska na prvem mestu mati, sprožil poulične proteste.

Kritiki Recepu Tayyipu Erdoganu in vladi, ki jo vodi njegova Stranka za pravičnost, že dlje časa očitajo, da skuša v Turčiji uveljaviti stroga islamska načela in pristriči pravice žensk.

V preteklosti se je med drugim znašel pod plazom kritik, ko je turške ženske pozval, naj imajo najmanj tri otroke, prizadevanja za promocijo nadzora rojstev pa je označil za izdajo. S soprogo pogosto govorita tudi o svoji zavezanosti islamskim načelom in vrednotam, kakršna so bila v veljavi v času otomanskega cesarstva.

Je harem izobraževalna ustanova?
Emine Erdogan je na to s svojimi izjavami znova spomnila v sredo. “Harem je bil šola za člane otomanske dinastije in izobraževalna ustanova za pripravo žensk na življenje,” je izjavila na uradnem dogodku o otomanskih sultanih v Ankari, poročajo turške televizije.

Knjiga ni nikoli vstopila v harem
Erdoganova žena je to izjavila le dan potem, ko se je zaradi izjav njenega soproga na ulice Istanbula odpravilo več tisoč žensk, njene besede pa so ostro napadli na spletnih družbenih omrežjih. Profesor na istanbulski univerzi Ozlem Kurumlar je tako na primer tvitnil, da so bile v času sultana Murata III. iz 16. stoletja knjige edina stvar, ki niso nikoli vstopile v harem.

Haremi, ki so stoletja burili zahodnjaško domišljijo, so bili dejansko ustanove z zelo strogo določenimi pravili, ki so jim morali slediti celo sultani. Tudi ob izbiranju in izobraževanju haremskih žensk so se v času otomanov držali zelo strogih smernic.

Vsaka ženska je bila deležna izobrazbe na tistem področju, na katerem je največ obetala – na primer na področju kaligrafije, dekorativne umetnosti, glasbe ali tujih jezikov. Starostnih omejitev za ženske v haremu ni bilo. Tam so lahko ob mladih deklicah živele tudi 60-letne ženske. Tiste, ki so se najbolj izkazale, pa so lahko imele na koncu na dvoru tudi ogromen vpliv.

M. P., STA