fbpx

Estonija bo Ukrajini zagotovila največji vojaški paket pomoči doslej, in sicer v vrednosti kar 113 milijonov evrov

Estonska premierka Kaja Kallas (Foto: epa)

“Da bi Ukrajina zmagala, da bi dobrota zmagala nad zlom, moramo nositi tudi stroške in tvegati. Premagovanje zla namreč zahteva dolgotrajen trud vsakega izmed nas,” je prepričana estonska premierka Kaja Kallas. Estonska vlada je v četrtek potrdila odločitev o dodelitvi vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 113 milijonov evrov, poroča ukrajinska nacionalna tiskovna agencija Ukrinform. Gre za največji paket pomoči, ki ga je država dodelila doslej. 

Vojaška pomoč Estonije Ukrajini se skupaj s tem zadnjim paketom pomoči povečuje na 370 milijonov evrov, kar predstavlja nekaj več kot odstotek estonskega BDP-ja.

Januarski paket vojaške pomoči vključuje strelivo, havbice, opremo za podporo topništvu in metalce granat, je razvidno iz sporočila za javnost. V omenjenem primeru naj bi šlo za desetine havbic kalibra 155 mm in 122 mm, vojaške tovornjake, na tisoče granat, več kot 100 breztrznih pušk Carl Gustaf, s katerimi se lahko strelja z ramena, in več kot tisoč kosov nabojev.

S pomočjo Ukrajini se brani pravico vseh držav do svobode in demokracije
“Estonci iz svoje boleče zgodovine vedo, kaj se zgodi, ko zlo zmaga in velika država pogoltne manjše. Če Ukrajina pade, je svoboda v nevarnosti tudi drugod po svetu. S tem, ko pomagamo Ukrajini pri obrambi njene neodvisnosti, branimo pravico vseh držav do svobode in demokracije, vključno z Estonijo,” je opozorila estonska premierka Kaja Kallas in dodala, da je iz tega razloga nujno, da njihova država še naprej zagotavlja vojaško pomoč Ukrajini.

Ob tem je premierka dodala, da se Ukrajinci že od samih začetkov zelo hitro učijo uporabe novih oborožitvenih sistemov, zato lahko le-ti to spretno uporabljajo v svojo korist. “Vsi želimo, da se vojna konča, a Rusija je poslala jasen signal, da namerava nadaljevati s svojo agresivno vojno. Svobodni svet mora iz tega razloga Ukrajini zagotavljati pomoč z orožjem in to v veliko večjem obsegu in hitreje,” je izpostavila.

Ranjenec v napadu na Doneck. (Foto: epa)

Estonski obrambni minister Hanno Pevkur poudarja veliko potrebo Ukrajine po težkem orožju, da se lahko ta še naprej upira Rusiji. Premierka je pozvala druge države, “naj preučijo svoje zaloge”, da bi lahko poslali orožje v Ukrajino, saj ima po njenih besedah vojna Rusije proti Ukrajini svojo ceno – ceno, ki jo plačujemo v evrih, vendar Ukrajinci plačujejo s svojimi življenji. Ta cena bi bila lahko veliko, veliko višja za ves svet, če bi agresija obrodila sadove.

Zelenski že izrazil hvaležnost
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je že zahvalil estonski premierki za napovedani do sedaj največji paket vojaške pomoči Ukrajini. “Estonija je s svojimi dejanji pokazala svojo pristno podporo Ukrajini v boju proti agresorju. Cenimo to. To je naložba v našo skupno zmago,” je sporočil preko Twitterja.

Za četrtek je bilo v Tapi, Natovem vojaškem oporišču v Estoniji, napovedano srečanje obrambnih ministrov držav, ki podpirajo Ukrajino, na katerem bo govora o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini za odbijanje ruske agresije. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu napovedal, da bo v petek na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v nemškem Ramsteinu Ukrajini zagotovoljeno težje in sodobnejše orožje. “Glavno sporočilo srečanja bo večja podpora s težjim in sodobnejšim orožjem, ker gre za boj za naše vrednote,” je dejal po poročanju STA in posvaril, da nedvomno Rusije ni za podcenjevati. Putin namreč že načrtuje nove ofenzive.

Sara Kovač