Estonska vlada bo odstranila vse komunistične spomenike. Bo Tanja Fajon poslala protestno diplomatsko noto?

Tanja Fajon, v ozadju Jonas Žnidaršič (Foto: STA)

Estonska vlada se je odločila, da iz javnega prostora umakne vse komunistične spomenike, ki jih je v državi med 200 in 400. Premierka Kaja Kallas je dejala, da lahko tiste na zasebnih zemljiščih odstranijo njihovi lastniki, kot je to storila elektrarna Auvere v začetku tega tedna. “Pomembno je, da se napetosti ne stopnjujejo. Jasno je, da je ruska agresija v Ukrajini tudi v naši družbi odprla rane, na katere spominjajo ti komunistični spomeniki, zato je njihova odstranitev iz javnega prostora nujna, da ne bi prišlo do dodatnih napetosti,” je še poudarila. Seveda bi bil že skrajni čas, da se komunistične spomenike poruši tudi po Sloveniji – a pod aktualno vlado tega skoraj zagotovo ne bomo dočakali.

V Estoniji bodo z ulic odstranili vse komunistične oziroma sovjetske spomenike. Takšno odločitev je sprejela vlada države. “Glavno smo se odločili, komunistične spomenike je treba umakniti iz javnega prostora in to bomo storili v najkrajšem možnem času. Konkreten čas in vrstni red sta odvisna od pripravljenosti in logističnih načrtov lokalne samouprave, logistika zahteva enak razmislek, organizacijo in vključevanje zasebnega sektorja,” je dejala premierka Kaja Kallas. Podobno odločitev so sprejeli tudi v Latviji in v vsaki normalni državi bi se lahko vprašali, ali bo oblast storila enako. Slovenija je pri  tem seveda izjema, bistveno vprašanje se tako glasi, ali bo zunanja ministrica in ponosna naslednica komunistov Tanja Fajon, v Estonijo poslala protestno noto.

Skupaj naj bi bi imeli v Estoniji od 200 do 400 takih spomenikov. Posebno vprašanje je tank T-34, ki pripada mestu Narva (88 odstotkov prebivalstva je Rusov), kar povzroča napetosti –  zato bo vlada sama sprejela odločitev o premiku tega spomenika. “Pomembno je poudariti, da spominjanje mrtvih nikakor ni prepovedano in tudi ne bo prepovedano, ampak da se mora to izvajati na pravem mestu, in sicer na pokopališču, kjer se to lahko opravi dostojanstveno. Tank je morilsko orožje, ni spominski objekt, in ti isti tanki trenutno ubijajo ljudi na ulicah Ukrajine,” je dejala premierka.

V Latviji bodo porušili 69 spomenikov komunističnega in nacističnega režima
Latvija je v začetku julija glede rušenja sovjetskih spomenikov sprejela podobno odločitev. Ponekod so se lokalne uprave že odločile, kaj bodo naredile z razstavljenimi spomeniki. Nekatere so na primer premestili na pokopališče, kjer so pokopani vojaki sovjetske vojske.

Pokopališče spomenikov v Estoniji (Foto: zajetje zaslona)

Bo Tanja Fajon v Estonijo poslala protestno noto?
Malo za šalo, malo zares – lahko bi se vprašali, če bo naša zunanja ministrica Tanja Fajon v Estonijo poslala protestno noto, glede na to, kako se ob komunističnih praznikih klanja pred kipom Kidriča, ki še vedno straši v centru Ljubljane. Njegovemu kipu, ali pa kipu Josipa Broza v Velenju je že davno potekel rok uporabe. Veliko bolj primerno bi bilo, da bi ju premestili v Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer bi delala družbo ostalim spomenikom, ki so služili promociji socialističnega režima.

 

Sara Kovač