fbpx

“Končno smo dosegli dogovor” je veselo novico o prihodnjih odnosih po brexitu med EU in Združenim kraljestvom naznanila predsednica Evropske komisije!

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. (Foto: epa)

Končno smo dosegli dogovor,” je z olajšanjem na novinarski konferenci po koncu pogajanj v Bruslju povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da je to dogovor, za katerega se je splačalo boriti. Po njenih besedah bo ščitil evropske interese, poleg tega pa je dogovor po njenem mnenju tudi v interesu Združenega kraljestva. Velika Britanija bo carinsko unijo in notranji evropski trg zapustila s koncem tega leta. Dogovor morata obe strani še ratificirati.

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta danes po desetih mesecih pogajanj in štiri leta in pol po referendumu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije vendarle dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, je danes na novinarski konferenci sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leynova je ob tem poudarila je, da dogovor zagotavlja, da bo konkurenčnost v evropskem enotnem trgu ostala pravična. V pogajanjih so zagotovili tudi gotovost za evropske ribiče. Dogovor bo poleg tega po besedah predsednice komisije zagotavljal sodelovanje na vseh področjih skupnih interesov EU in Otoka, kot so podnebne spremembe in varnost. “Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za sabo,” je še izpostavila in poudarila, da je EU v času pogajanj ohranila enotnost.

Michel Barnier (Foto: epa)

Slednje je izpostavil tudi glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier. Pojasnil je, da dogovor temelji na štirih stebrih. To so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

Še naprej bodo zavezniki in prijatelji
Britanski premier Boris Johnson je po današnji sklenitvi dogovora o prihodnjih odnosih z EU dejal, da je Združeno kraljestvo sklenilo največji trgovinski sporazum doslej. Poudaril je, da so znova prevzeli nadzor nad svojo zakonodajo. Dogovor z EU bo britanskim izvoznikom po Johnsonovih besedah omogočil, da bodo še več trgovali “z našimi evropskimi prijatelji“, na spletu poroča britanski BBC. “Znova smo prevzeli celovit in neomejen nadzor nad vsako črko naših pravil,” je izpostavil po poročanju britanskega BBC. Pristojnost Sodišča EU se bo končala, je zagotovil. Britanski premier je poudaril, da dogovor “pomeni novo stabilnost in gotovost” za odnose z EU. “Bomo vaši prijatelji, zavezniki, podporniki in, česar ne smemo pozabiti, vaš trg številka ena,” je še dejal o odnosih z EU.

Boris Johnson in Ursula von der Leyen (Foto: EA)

Svojim sodržavljanom pa je dejal, da so ob koncu tega težkega leta osredotočeni na premagovanje pandemije covida-19 in obnavljanje gospodarstva, pri čemer je izrazil prepričanje, da bodo uspeli, poroča STA. “Vendar pa je na nas vseh, da kot na novo in resnično neodvisen narod spoznamo veličino tega trenutka in ga izkoristimo, kolikor se da,” je sklenil.

Dogovor je podlaga za sklenitev ambicioznega in obsežnega sporazuma, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistemov socialne varnosti in prometa,” dogovor pozdravljajo na ministrstvu za zunanje zadeve. Dogovor bo omogočil tudi ureditev in upravljanje novega režima za dolgoročno sodelovanje in poslovanje držav članic z Združenim kraljestvom “na skupnih vrednotah in načelih proste in pravične trgovine, zaščite pravic posameznika in pravne države, varstva delavcev, potrošnikov in okolja“, so še sporočili.

Opozorili so sicer, da bodo spremembe v poslovanju z Združenim kraljestvom zaradi tesne povezanosti z EU nastopile praktično na vseh področjih sodelovanja, tako za posameznike kot tudi za gospodarske subjekte. Pred vladami držav članic pa bo v naslednjih dneh zelo zahtevna naloga, da predlog sporazuma pregledajo in izvedejo notranje postopke, ki so potrebni za sklenitev in začasno uveljavitev sporazuma na ravni Evropske unije. Slednje naj bi se zgodilo do 31. decembra 2020, saj se s koncem leta v skladu z izstopnim sporazumom o izstopu Velike Britanije iz EU izteče prehodno obdobje, so še sporočili z MZZ.

Sara Kovač