fbpx

EU se obeta boljša oskrba s cepivi

Predsednica evropske komisije Ursula Von der Leyen. (Foto: epa)

Predsednica evropske komisije Ursula Von der Leyen je v razpravi v Evropskem parlamentu priznala nekatere napake in pomanjkljivosti, a branila postopek skupnega naročanja cepiv in pristopa Evropske komisije. Bruselj je podcenil težave, povezane z množično proizvodnjo cepiv, je priznala. Odobritev cepiv v EU za pogojno uporabo traja štiri ali pet tednov dlje, vendar je ta čas po njenem prepričanju naložba v njihovo varnost. Glede zamud pri dobavi cepiv je dejala, da “smo bili morda preveč prepričani, da bo tisto, kar je bilo naročeno, tudi dobavljeno“.

Prav je bilo, da je EU skupaj naročila cepiva in s tem pokazala solidarnost, je dejala Von der Leynova. “Ne želim si predstavljati, kaj bi pomenilo, če bi si nekatere članice zagotovile cepiva, druge pa bi ostale praznih rok,” to bi lahko pomenilo konec unije, je opozorila.

V EU je bilo doslej cepljenih več kot 17 milijonov ljudi. Cilj je, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov prebivalstva v EU, dejstvo pa je, da v boju proti virusu še nismo prišli do tam, kot bi si želeli, je priznala.

Foto: epa

Evropski poslanci so se v razpravi strinjali z von der Leynovo, da je EU podcenila izzive množične proizvodnje cepiv proti covidu-19 in da je treba sprejeti konkretne ukrepe za povečanje te proizvodnje. Iz Evropskega parlamenta je bilo slišati tudi pozive komisiji, naj uveljavi obstoječe pogodbe, znova pa tudi pozive k njihovi preglednosti ter večjemu parlamentarnemu nadzoru nad izvajanjem strategije glede cepiv, poroča STA.

Nemški proizvajalec cepiva proti covidu-19 BioNTech je medtem danes sporočil, da je začel s proizvodnjo cepiva v novi tovarni v nemškem Marburgu, kar naj bi znatno povečalo oskrbo unije s cepivom. BioNTech načrtuje, da bodo v Marburgu v prvem letošnjem polletju proizvedli do 250 milijonov odmerkov, prve dobave pa so predvidene v začetku aprila. Ko bo proizvodnja v tovarni v nemški zvezni deželi Hessen stekla v polnem obsegu, bodo letno proizvedli do 750 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Nova tovarna je pomemben steber v prizadevanjih Biontecha in Pfizerja, da bi letos povečala globalno proizvodnjo njunega cepiva proti covidu-19 na dve milijardi odmerkov.

Britansko-švedska družba AstraZeneca pa je danes sporočila, da bo okrepila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 za Evropsko unijo. Proizvodnjo bo okrepila v sodelovanju z nemškim podjetjem IDT Biologika. Podjetji še raziskujeta možnosti, kako bi pospešili proizvodnjo cepiva v drugem četrtletju 2021, so sporočili iz AstraZenece. Evropska agencija za zdravila (Ema) je nedavno prižgala zeleno luč cepivu AstraZenece, s čimer je to postalo tretje cepivo proti covidu-19, ki je odobreno v EU.

Sara Kovač