fbpx

EU v času migrantske krize vztrajala pri odprtih mejah znotraj Schengena, danes jih zaradi koronavirusa proaktivno zapira!

Foto: STA

Če je Evropska unija tekom migratske krize vztrajala, da morajo biti meje znotraj Schengena odprte, ta sedaj sama proaktivno zapira meje v luči zajezitve novega koronavirusa, za katerega nimamo zdravila. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v ponedeljek voditeljem članic EU predlagala začasno, 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v Unijo. Ta pa naj bi za 30 dni zaprla tudi svoje zunanje meje. Avstrija bo ob polnoči zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo, iz Hrvaške pa so sporočili, da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov. Madžarska je z današnjim dnem zaprla mejo za potniški promet, ne bo pa omejitev za blagovni transport.

Slovensko zunanje ministrstvo je preko  družabnega omrežja Twitter sporočilo, da bo Avstrija, kjer so doslej potrdili 1132 primerov okužbe z novim koronavirusom, ob polnoči zaprla 51 manjših mejnih prehodov s Slovenijo, na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, pa ostaja promet nespremenjen. Poleg navedenih bodo odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Trate, Radelj, Gederovci, Korensko sedlo, Holmec in Vič, je na Twitterju sporočila avstrijska veleposlanica v Ljubljani Sigrid Berka.

Hrvaška
Davor Božinović, notranji minister iz sosednje Hrvaške je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov, da bi se tako borili proti širjenju novega koronavuirusa, poroča STA. Na Hrvaškem so namreč danes zabeležili 65 okuženih oseb, kar je za devet več kot v ponedeljek. Sicer so na Hrvaškem včeraj na seznam kriznih držav in območij dodali tudi Dolenjsko. “Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali Belo krajino.”

Na redni jutranji novinarski konferenci hrvaškega štaba za civilno zaščito je Božinović izpostavil, da so organizirali 14 konvojev tovornjakov, ki so bili v tranzitu čez Hrvaško ali pa so bili namenjeni na Hrvaško. Povedal je, da je bilo v konvojih nekaj manj kot 600 tovornjakov ter da bodo nadaljevali s tovrstno prakso spremljanja organiziranega cestnega tovornega prometa.

Madžarska
Na računa pandemije novega koronavirusa je Madžarska danes zaprla meje za potniški promet. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA izjema velja za dnevne migrante z obmejnih območij in madžarske državljane, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet pa meja ostaja odprta. Do sedaj so na Madžarskem potrdili 50 primerov okužbe z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev, pri tem pa predsednik vlade Viktor Orban poziva, da naj starejši od 70 let ostanejo doma.

Italija
Glede na to, da Italija predstavlja žarišče širjenja novega koronavirusa, je bilo 12. marca sporočeno, da je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder je v uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. “Meja bo zaradi epidemije covida-19 zaprta tudi za tovorni promet. Izjema so slovenski državljani in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija,” je bilo določeno, poleg pa še dodano, da se zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni tovorni promet iz Italije ne izvaja, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Foto: STA

Sloveniji je z diplomatsko akcijo uspelo pridobiti soglasja držav za skupen projekt sodelovanja, da bi zagotovili nadzorovan prehod humanitarnih konvojev potnikov in tovornih vozil, ki so zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa obtičali na ozemlju Slovenije in pred mejo z Italijo.

Švica je danes omejila vstop v državo tudi za osebe, ki prihajajo iz Nemčije, Francije in Avstrije. Vstop je možen le za švicarske državljane; osebe, ki imajo v Švici bivalno dovoljenje; osebe, ki morajo potovati v Švico iz poslovnih razlogov. Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja, saj države hitro zapirajo letališča, tudi v regiji, in omejujejo možnost vstopa v države tudi državljanom.

Hana Murn