fbpx

Europol razkriva: Naslednji napad IS bo v Veliki Britaniji

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Poročilo Europola razkriva, da so teroristi vstopili v Evropo kot od vojne izmučeni migranti in da je med najbolj ogroženimi Anglija. Varnostne službe opozarjajo, da džihadisti uporabljajo ustaljene poti za migrante, ki bodo uporabljeni samo kot pehota, izurjeni in dobro usposobljeni vojaki pa prihajajo s ponarejenimi dokumenti in uporabljajo bolj prefinjene načine za vstop v države EU.

Vse države članice EU so v koaliciji za boj proti terorizmu. Na lestvici osovraženih glede na poročilo prednjačijo Velika Britanija, Francija, Belgija, Nemčija in Nizozemska. Trenutno je v EU nekaj deset ljudi, ki jih usmerja IS in ki bi lahko povzročili teroristične napade. Obstajajo namigi, da IS pripravlja množične teroristične napade, kot so se pričeli v Evropi po letu 2013.

Vsi teroristi, ki so izvedli pariški pokol v redakciji Charlie Hebdo ali ki so morili na pariških ulicah, so vstopili v EU kot migranti. V Parizu je bilo ubitih 130 ljudi in 300 ranjenih. Leta 2015 so džihadisti organizirali logistično središče na Madžarskem in pričeli leta 2015 uporabljati balkanske poti za svoje vojake, ki so jih izurili v Siriji.

Radikalizacija migrantov, ko so ti že v EU
Europolova poročila razkrivajo, da se povečuje možnost za posamezne napadalce. Pomembno grožnjo predstavljajo tudi sunitski muslimani iz Sirije, ki so odprti za radikalizacijo, ko vstopijo v Evropo, saj jih pričnejo indoktrinirati islamski ekstremisti. Nepreverjena informacija pravi, da so nemške oblasti do aprila 2016 zabeležile 300 poskusov rekrutiranja migrantov s strani džihadistov.

Express je v svojem članku razkril Europolovo poročilo z besedami, da “tarča borcev Islamske države BO Britanija”.

Možne spremembe glede orožja in izvor države
Glavno orožje džihadističnih terorističnih celic ostaja avtomatsko orožje, možno pa je, da bo IS pričela uporabljati kemično ali biološko orožje, prav tako bi lahko naraslo število avtomobilov bomb. Strokovnjaki proti terorizmu trdijo, da bi se Libija lahko razvila v drugo odskočno desko za IS (prva je Sirija), pripravljeno na napade v EU in Severni Afriki, kot poroča Sunday Express.

A. B.