fbpx

Evropa bo še naprej odprta za migrante, hkrati pa zaostruje dostop do orožja

Foto: epa

“Vrata Evrope ostajajo odprta tistim, ki so pobegnili pred vojno in preganjanjem in ki želijo zaprositi za azil. A hkrati se bomo branili pred napadi na naš način življenja,” poudarjajo pri Evropski komisiji po nizu napadov v Nemčiji, v katere so bili vpleteni prosilci za azil.

V Bruslju poudarjajo, da si bo Evropska unija še naprej prizadevala najti pravo ravnotežje med pravicami in varnostjo. A hkrati opozarjajo, da občutek za sočutje ne bo in ne sme iti na škodo varnosti v Evropi.

“Nadzirali bomo naše meje in otežili dostop do strelnega orožja ter izboljšali sodelovanje med varnostnimi organi in obveščevalnimi službami,” je v Bruslju danes dejal govorec Evropske komisije Margaritis Schinas.

Nemčija doživela niz krvavih napadov
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v zvezi z zadnjim napadom v Nemčiji v imenu komisije izrazil globoko sožalje žrtvam. V luči tragičnih dogodkov v minulih dneh je pisal tudi nemški kanclerki Angeli Merkel, ministrskemu predsedniku Bavarske Horstu Seehoferju in županu Münchna Dieterju Reiterju, je še dejal Schinas.

Je zaostritev orožne zakonodaje prava rešitev?
V Berlinu so se po petkovem napadu pojavili pozivi k dodatni zaostritvi zakonodaje o nošenju orožja v Nemčiji. Napadalec v Münchnu naj bi orožje pridobil prek spleta iz Slovaške. Poznavalci so pri tem opozorili, da svobodno gibanje oseb znotraj schengenskega območja olajša nakupe orožja v državah vzhodne Evrope ter prenos tega po vsej celini. To bi pomenilo, da bi bilo treba problem nasloviti na evropski ravni.

Pri Evropski komisiji so danes spomnili, da je komisija novembra lani zaradi ugotovljenih slabosti v obstoječi evropski zakonodaji predstavila sveženj ukrepov za zaostritev dostopa do strelnega orožja. Notranji ministri EU so nato v začetku junija dosegli dogovor glede predloga direktive o strelnem orožju, ki naj bi uvedla strožji nadzor nad prodajo in posedovanjem strelnega orožja. Sedaj je na potezi Evropski parlament, ki bo predlog direktive predvidoma obravnaval septembra.

M. P., STA