fbpx

Evropa drvi v napačno smer: “No-go cone” postajajo kot vojna območja

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Območja, ki so jih poimenovali “no-go cone”, so se na Švedskem pojavila pred nekaj leti in so predstavljala predmestja, kjer živi veliko tujcev in kjer je veliko nasilja in kriminala, zaradi česar je oteženo izvajanje švedske zakonodaje. Čeprav so si številni pred dejstvom zatiskali oči, je zdaj to nemogoče. Razmere v predmestju Stockholma, Rinkebyju, so postale celo tako resne, da lahko območje primerjamo z vojnim območjem.

Predmestje Rinkeby je po besedah Lise Tamm iz nacionalne enote za boj proti mednarodnemu in organiziranemu kriminalu postalo kot vojno območje, saj morajo tam policisti posredovati kot oborožene sile.

Foto: iStock

Strah med prebivalci predmestij vedno bolj narašča
Glede na raziskavo, ki jo je izvedel švedski nacionalni svet za preprečevanje kriminala, je prebivalce težavnih predmestij, ki so večinsko poseljena z migranti, čedalje bolj strah, da jih bodo kriminalci oropali ali poškodovali. Skoraj polovica (48 odstotkov) anketiranih, ki živijo v predmestjih mesta Malmö, meni, da je sprehajanje ponoči nevarno, poroča STV. Število prestrašenih prebivalcev je veliko tudi v ostalih predelih mest, kjer število prebivalstva narašča zaradi priseljenih migrantov.

N. Ž.