fbpx

Evropa postaja “divji zahod”: Na večinsko migrantsko poseljenem območju Švedske zagorela srednja šola!

(Slike je simbolna) Foto: iStock

Naslednji primer nedvomno dokazuje “uspešnost” integracije migrantov. Iz Švedske namreč poročajo, da je v soboto zvečer v predelu mesta Uppsala, ki velja za problematično območje, ki je večinsko naseljeno z migranti, zagorela srednja šola, ki jo obiskuje okrog 450 učencev. 

Dve od treh šolskih poslopij sta bili popolnoma uničeni, tretje pa je bilo precej poškodovano. Dve najstnici sta bili v zvezi s požarom aretirani, saj se zanju domneva, da sta zanetili požar, obe pa sta bili zaradi svoji starosti po zaslišanju izpuščeni na prostost.

Število požarov strmo narašča
Gradnja nove šole bo stala med 10 in 20 milijoni evrov. Pri tem je potrebno poudariti, da v tem primeru ne gre za redek pojav. Namreč, poleg zažigov avtov, do katerih pride vsak drugi dan, država po navedbah iz nedavnega poročila velja za najhujšo, ko gre za število požarov vsako leto. V dveh letih so požari mednarodnih šol narasli za 47 odstotkov, z 292 primerov leta 2015 na 429 primerov leta 2017. “V primeru, da bi imeli več kot 400 primerov požarov na švedskih delovnih mestih, bi bil problem naslovljen nemudoma ter sprožena preiskava,” je povedal generalni sekretar združenja za varstvo pred požarom Anders Bergqvist.

Foto: iStock

Poleg tega, da požari ogrožajo življenje ljudi, imajo velike ekonomske posledice, letni stroški namreč znašajo do 100 milijonov evrov. Poleg tega se pojavijo tudi stroški, ki nastajajo v obliki zamude začetka šole, oviranja šolskega okolja in zaskrbljenih učencev, staršev in učiteljev. Kakorkoli, število požarov je mogoče zmanjšati, so povedali v društvu za zaščito pred požarom, in to v primeru, če bi mladim ponudili izvajanje drugih aktivnosti. Po besedah Bergqvista je še posebej pomembno povečanje števila mladinskih aktivnostih na problematičnih socialno-ekonomskih področjih, aktualna statistika, ki Švedsko postavlja v sam vrh po številu šolskih požarov, je namreč naravnost zaskrbljujoča.

H. M.