Evropska komisarka Jourova nekoč obtožena korupcije

Evropska komisarka Vera Jourova z družino Georga Sorosa. (Foto: Twitter)

Potem ko je Vera Jourova, podpredsednica Evropske komisije, na slovensko vlado naslovila poziv k preučitvi medijske zakonodaje, v ozadju katere naj bi tičala “zaskrbljenost, da v Sloveniji ni medijske pluralnosti, da je večina medijev desnih in v lasti desne politike, leva misel pa ne pride do svojega glasu”, kar je edina smiselna razlaga bizarnega poročila Evropske komisije, s čimer je pognala metek v glavo verodostojnosti komisije, je zdaj tudi bolj jasno vedenje same Jourove.

Poročilo Evropske komisije in priporočila ali pozivi Evropske komisije slovenski vladi glede medijev so diletantski in kažejo bodisi na zlonamerni naklep bodisi na eklatantno nepoznavanje slovenske situacije.

Kot vidimo iz zgoraj priloženega članka, je Vero Jourovo že aprila “skrbelo” glede svobode medijev v Sloveniji in doslej je imela kar nekaj mesecev, da bi se o situaciji v Sloveniji, če jo je res skrbela, informirala. Če bi se, bi spoznala, da je v Sloveniji premalo desnih medijev in da še te, ki so, nenehno blatijo, da niso vredni obstoja, češ, da so nestrpni. Čeprav zagovarjajo ne samo evropsko normalne, tradicionalne konzervativne vrednote, ampak celo klasične socialdemokratske vrednote, kar pomeni, da se gibljejo okrog desne in leve sredine.

Obtoževanje brez pregleda nad dejstvi
O levih medijih bi spoznala, da se skrivajo za objektivnostjo (Delo, Večer, RTV Slovenija), za davkoplačevalci (RTV Slovenija) ali za premazom “amerikanizma” (Pop TV), pri čemer je amerikanizem prevod vrednot ameriške demokratske stranke z akomodacijo na slovenski prostor in ta akomodacija pomeni skladnost s slovensko “tranzicijsko levico”, ta pa skladnost s tako imenovano “globoko državo”. Kaj pomeni, da se skrivajo? Če si tako naiven, kakršna se zdi komisija – kar je težko verjeti, da tudi v resnici je – pogledaš, kaj je de iure in te ne zanima, kaj je de facto, ker sploh ne dojemaš, da lahko obstaja velika diskrepanca med tem, kaj “kažejo papirji” in tem, kaj kaže realnost. V realnosti papirje namreč podpisujejo ljudje, ljudje se tudi dogovarjajo, kaj bodo z njimi, česa ne bodo, kako se bodo izognili dogovorom in tako naprej.

Kakšna je slika slovenske medijske pokrajine “de iure”? Leve politike kot leve politike tukaj sploh ni. In če gledaš takole, dobiš inverzno sliko resnice. Le kako si potem razložiti, da vsi osrednji mediji ob takem neravnovesju in pomanjkanju medijske svobode po tako imenovani desni vladi tolčejo z vsemi topovi, še preden je preteklo 100 dni njene vladavine? Da si potem neka resna evropska institucija, ki naj bi pravično razsojala znotraj nacionalne razprtije in skrbela za svobodo medijev, pluralnost in demokracijo – upa podati takšno poročilo, dajati takšne izjave? Le kaj bi lahko bilo, Vera Jourova, da ti, dete komunizma, ne razumeš, kaj se dogaja na Madžarskem, Poljskem, v Sloveniji?

Zelo enostaven odgovor na naša vprašanja je na Twitterju podal slovenski, evropski in svetovni pravniški velikan, Boštjan M. Zupančič:

Štipendiranje s strani Sorosa pomeni marsikaj
Če je in najverjetneje je res, Vera Jourova “Soroševa štipendistka”, potem to razloži njeno vedenje, vtis kot, da ne bi razumela kompleksnosti situacije v nekdanjih komunističnih državah. Razloži tudi njene dvojne standarde in pomanjkanje samorefleksije, samorefleksije zato, ker ima sama izkušnjo, ko jo je obtožba, da je bila podkupljena, nekoč stala službe in zakona. O tem, kaj se je Veri Jourovi zgodilo takega, preberite v angleški izdaji revije Demokracija. Iz tega članka le izsek:

Pred nekaj leti je bila Vera Jourova aretirana na praškem letališču zaradi suma korupcije. Davek, ki ga je podpredsednica Evropske komisije plačala za to, je bil velik: izgubila je službo in družino. Na koncu je gospa Jourova češko državo tožila za 300 tisoč evrov. Njene lastne negativne izkušnje pa je niso niti malo odvrnile od tega, da je kot “varuhinja vrednot in preglednosti v EU” izrekla sodbo brez sojenja Madžarski, demokratičnim odločitvam Madžarov in premierja države.”

Zle slutnje o neverodostojnosti Jourove in z njo celotne Evroske komisije je potrdil tudi V4 Report:

https://www.facebook.com/V4Report/posts/367314770348763

Aleš Ernecl