Evropska komisija podprla podelitev statusa kandidatke Ukrajini

Foto: epa

Evropska komisija je danes predlagala, da se Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. “Vsi vemo, da so Ukrajinci pripravljeni umreti za evropsko perspektivo. Želimo, da živijo z nami za evropske sanje,” je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropska komisija je enako priporočilo podala še za Moldavijo, medtem ko je bila za Gruzijo predlagana le “evropska perspektiva”.

Von der Layenova je uvodoma povedala, da je Ukrajina pokazala jasno pokazala, da želi živeti v skladu z evropskimi vrednotami in standardi in da je na pot proti Evropi stopila že pred vojno. Izpostavila je nekatere dosežke, nato pa opozorila na področja, na katerih Ukrajince še čakajo reforme, kot je na primer področje pravosodja, boja proti korupciji in zajezitvi moči oligarhov.

Ob zgodovinskem premiku pa je svojo hvaležnost vsem članom Evropske komisije že izrazil ukrajinski predsednik Zelenski, ki je dejal, da gre za zgodovinsko odločitev. Dmitro Kuleba, ukrajinski zunanji minister pa je današnjo odločitev opisal kot “evropsko zgodovino v nastajanju”. Vest je prav tako pozdravil ukrajinski predstavnik pri Združenih narodih, ki je zapisal, da so mnogi Ukrajinci “že plačali najvišjo ceno” za pridobitev podpore Evropske komisije.

Status podelijo države, ne Evropska komisija
Status pa bodo na koncu dneva državi podelile države članice in ne Evropska komisija. Ukrajina bo potrebovala podporo vseh držav, ki pa glede tega nimajo izoblikovanega enotnega stališča. Ukrajino močno podpirajo na vzhodu EU, skeptični pa sta Portugalska in Danska. Nekatere države podpirajo podelitev statusa kandidatke, ampak pod določenimi pogoji. Slovenija Ukrajino podpira, je povedal predsednik vlade Robert Golob, pri čemer je nadaljeval politiko svojega predhodnika Janeza Janše.

Kot je rečeno, je bil status kandidatke podeljen tudi Moldaviji. Predsednica Evropske komisije je glede Moldavije dejala, da je v preteklih letih naredila odločen korak k reformam in to z jasnim mandatom, ki so ji ga podelili njeni državljani. Država naj bi bila po besedah predsednice EK na pravi protikorupcijski, reformni in evropski poti.

Komisija je glede Gruzije ostala zadržana, poroča STA. Državam EU je priporočila, da se jim podeli status evropske perspektive, ki bi sčasoma lahko vodil do statusa kandidatke, a le, če bodo izvedene določene reforme. Gruzija se bo prav tako morala politično poenotiti.

Andrej Žitnik