fbpx

Evropska komisija razkriva: Večina od 4 tisoč ilegalcev v BiH je tik ob hrvaški meji!

Foto: iStock

Po podatkih Evropske komisije je v Bosni in Hercegovini trenutno med 3.500 in 4.000 nezakonitih migrantov, ki se večinoma nahajajo ob meji s Hrvaško. V prvih sedmih mesecih pa je bilo v BiH registriranih kar 11.376 migrantov, kar je desetkrat več kot v istem obdobju lani! Kaj to pomeni, je povsem jasno: samo še vprašanje časa je, kdaj bodo ilegalno vstopili v Slovenijo.

Evropska komisija je v poročilu z dne 4. septembra 2018 zapisala, da se tik ob hrvaški meji nahaja okoli 3.350 migrantov: okoli 2.500 jih je v Bihaću, 700 v Veliki Kladuši in okrog 150 v Cazinu.

Mektić trdi, da se je število nezakonitih priseljencev zmanjšalo – seveda, šli so proti Sloveniji!
V nasprotju s komisijo pa bosanski minister za varnost Dragan Mektić trdi, da se je število nezakonitih migrantov, ki se nahajajo na območju Unsko-sanskega kantona, občutno zmanjšalo. Seveda, večini od njih je uspelo prečkati mejo in nadaljevati svojo pot proti EU preko Hrvaške, piše Index.

Evropska komisija poudarja, da je bilo v prvih sedmih mesecih v BiH registriranih 11.376 migrantov, kar je desetkrat več kot v istem obdobju lani!

Pot jim je odprta, poročanje o njih pa omejeno do skrajnosti.

Migranti na splošno zavračajo nastanitev v azilnih domovih v notranjosti Hrvaške, saj si želijo pot nadaljevati v notranjost Evropske unije, medtem ko manjši del migrantov, ki jih na poti odkrije policija, zahteva, da se jim omogoči vrnitev v Grčijo, da bi po neuspešnih poskusih prečkanja meje s Hrvaško poskušali vstopiti v Evropsko unijo po drugi poti.

Od vseh registriranih migrantov v letu 2018 v BiH se jih je 39 odstotkov opredelilo za Pakistance, 15 odstotkov je bilo državljanov Sirije, 13 odstotkov državljanov Irana in 11 odstotkov Afganistancev. V oceni Evropske komisije je tudi zapisano, da se na območju Velike Kladuše in Bihaća nahaja veliko število migrantov, ki se jim v skladu z njihovo nacionalnostjo le redko odobri mednarodna zaščita – to so državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Komisija je še prepričana, da bi morala biti prednostna naloga vrnitev vseh, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, ter izpostavlja, da je vzdolž hrvaške meje nemalo težav z migranti, saj odkrijejo pogoste primere zlorab alkohola in droge. Zaradi težav z migranti v BiH pa je Evropska komisija sprejela posebne ukrepe za to državo, in sicer imajo sedaj na razpolago šest milijonov evrov za področje migracij, predvsem za identifikacijo, registracijo in povečanje nastanitvenih kapacitet. Prav tako je navedeno, da se je s 1. septembrom mejni policiji BiH, ki šteje 1.847 pripadnikov, po končanem usposabljanju pridružilo 100 novih uslužbencev, še novih 100 pa pričakujejo čez sedem mesecev, kolikor traja usposabljanje.

M. S.