fbpx

Evropsko sodišče odločilo: Muslimanska dekleta morajo na plavalne tečaje skupaj z ostalimi učenci

Foto: iStock

Švicarske oblasti z globo niso kršile konvencije o človekovih pravicah, ko so oglobile muslimanska starša, ker svojima hčerkama zaradi vere nista dovolila na šolski tečaj plavanja za oba spola. Tečaj plavanja je del učnega načrta pri telovadbi.

Starša, ki sta dvojna državljana Turčije in Švice, sta se obrnila na sodišče v Strasbourgu zaradi globe, ki so jima jo izrekle švicarske šolske oblasti, ker hčerkama nista dovolila na mešan tečaj plavanja, ki je del učnega načrta pri pouku telovadbe. V tožbi sta zatrdila, da je zahteva šolskih oblasti v Baslu kršila njuno pravico do svobode misli, vesti in vere, določene v 9. členu evropske konvencije o človekovih pravicah.

Sodišče je poudarilo, da imajo šole pomembno vlogo pri spodbujanju socialne integracije, še posebej pri otrocih priseljencev. Ob tem je poudarilo, da so oblasti v Baslu poskušale doseči kompromis s staršema, da bi dekleti med plavanjem nosili burkini.

Evropsko sodišče je sicer priznalo, da je bila zahteva šole poseg v svobodo vere, vendar je presodilo, da so s tem legitimno zaščitili tuje učence pred socialno izključenostjo. Globa, ki so jo izrekle švicarske oblasti, znaša 1400 frankov oziroma 1300 evrov in je primerno odmerjena.

B. J., STA