fbpx

Evropsko sodišče ponovno potrdilo, da prepoved muslimanskega pokrivala nikab ni v nasprotju s pravicami muslimanskih žensk

Foto: epa

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da belgijska prepoved muslimanskega pokrivala nikab, ki pokriva celoten obraz, v javnosti ni v nasprotju z evropsko konvencijo o človekovih pravicah in da kljub vsemu omogoča varstvo socialne vključenosti ter varstvo pravic in svoboščin drugih članov družbe. Po mnenju sodnikov je ukrep nujen za varstvo demokratične družbe.

Belgija je prepoved popolnoma zakritih žensk s pokrivalom, ki se imenuje nikab, v javnosti prepovedala že junija 2011, prepovedi pa so sledile denarne kazni in celo sedem dni zapora. Zoper odločitev belgijske vlade sta se pritožili dve muslimanski ženski, maroškega porekla, ki sta trdili, da je ukrep diskriminatoren in krši njune osebnostne pravice ter pravico do verske svobode.

Javno nošenje nikaba je prva prepovedala Francija 2011, podoben primer pa je že obravnavalo Evropsko sodišče za človekove pravice leta 2014, ko je prav tako zavrnilo argumente, da ukrep krši pravico do verske svobode in druge osebnostne pravice.

C. Š.