fbpx

Facebook cenzuriral to fotografijo, ki nazorno kaže spremembo v izgledu odbojkarske reprezentance Irana!

Foto: Twitter

Vedno več je tistih, ki spoznavajo, kako se Facebook spreminja v cenzorja, ki omejuje svobodo govora. Žalostno pa je, da do blokade Facebook računov prihaja že zgolj na račun satire, parodije ali pa zaradi poročanja o golih dejstvih. Marca lani je bil tako eden izmed uporabnikov Facebooka zablokiran, ker je v šali zapisal: “Muslimani si omislijo še drugo ženo, medtem pa si Nemci iščejo še drugo službo, da lahko vse skupaj financirajo.”

Še bolj bizaren primer omejevanja svobode govora je zgodba ženske, ki je na Facebooku objavila dve sliki. Na eni sliki je bilo mogoče videti iransko odbojkarsko ekipo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, na drugi sliki pa je bila za primerjavo aktualna odbojkarska ekipa. Razlika med ekipama je bila več kot očitna, saj je bilo mogoče na aktualni fotografiji videti, kako odbojkarice nosijo hidžab, oblečene pa so v oblačila, ki v skladu z načeli muslimanske vere zakrivajo tako roke kot tudi noge.

Objava ji je prinesla 30-dnevno prepoved objavljanja
Sicer je res, da je mogoče na spletu najti marsikaj, kar bi lahko zaradi svoje vsebine še posebej razburilo otroke, a vendarle ni prav, da se na ta način omejuje svobodo govora. Marlene Weise je bila tako kot mnogi drugi v zadnjem času zablokirana za kar 30 dni, in to zgolj zaradi objave fotografije, ki nazorno prikazuje razliko v videzu odbojkarske reprezentance v preteklosti in v sedanjosti, poroča britanski Daily Mail. Družabni mediji so sicer res prinesli svobodo izražanja in poplavo informacij, ki so široko dostopne, a več kot očitno je, da je omejevanja vedno več.

Glede na cenzuro, ki se pojavlja v zadnjem času, se zdi, da bo svoboda govora kmalu le še spomin na preteklost. Obetajo se visoke kazni, ki jih bodo opravičevali z navedbami, da naj bi določena objava spodkopavala demokratične vrednote in načela. Mogoče dandanes to zveni nekoliko kitajsko, rusko ali pa v skladu z načeli, ki vladajo v striktni Savdski Arabiji, kjer je izražanje mnenj, ki so v nasprotju z aktualnih režimom, prepovedano.

H. M.