fbpx

Facebook v Nemčiji pred parlamentarnimi volitvami uvaja filter za lažne novice

Foto: Facebook.

Facebook bo v Nemčiji v prihodnjih tednih postopoma začel uvajati posebne filtre za lažne novice, ki so vse pogostejše politično orodje na socialnih omrežjih za obračunavanje z nasprotniki, poroča časnik Financial Times. Pravniki so namreč izrazili veliko skrb zaradi čedalje pogostejših “umetnih novic”, ki bi lahko vplivale na razplet prihajajočih nemških parlamentarnih volitev, prav tako pa naj bi se v Nemčiji bali ruskih hekerjev. Filtri za lažne novice že obstajajo v ZDA, kjer so v uporabi od decembra, Facebook pa sodeluje z neodvisnimi organizacijami za preverjanje dejstev.

V času ameriških predsedniških volitev je bilo na Facebooku moč opaziti poplavo izmišljenih člankov, ki so ciljali predvsem na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in ga skušali oblatiti pred volivci, da bi svoj glas namenili Hillary Clinton, torej političnim elitam v Washingtonu.

V Nemčiji zdaj pravniki predlagajo visoke finančne kazni za Facebook in druga socialna omrežja, ki razširjajo lažne novice, medtem ko se trenutna kanclerka Angela Merkel bojda boji predvsem ruskega vmešavanja v prihajajoče nemške volitve. Financial Times poroča, da nemška vlada že preiskuje nekaj medijev, ki so objavljali lažne novice, med njimi spletno stran Breitbart, ki naj bi lažno poročala, da je v Nemčiji nepridiprav na silvestrski večer zažgal cerkev.

Po novem naj bi Facebook novice, ki jih bodo uporabniki prijavili kot lažne, poslal v pregled neprofitni organizaciji Correctiv s sedežem v Berlinu. Če bodo pri Correctivu potrdili, da je novica dejansko izmišljena, bo Facebook nato svoje uporabnike opozoril, da gre za neresnično gradivo, preden bodo novico objavili na svoji časovnici. Lažne novice se bodo zato prikazovale tudi precej nižje v Facebookovem algoritmično določenem zaporedju prikazovanja novic.

Facebookov predstavnik za javnost je časniku Financial Times potrdil, da omenjeno socialno omrežje v Nemčiji išče tudi druge medijske partnerje, svoje novičarske filtre pa naj bi kmalu predstavili tudi v drugih državah. “Trenutno se osredotočamo na Nemčijo, zagotovo pa imamo v mislih tudi druge države, kjer želimo najprej zagnati takšen filter,” je tiskovni predstavnik Facebooka povedal za omenjeni časopis.

Nemške oblasti so odločno pozvale Facebook in druga tehnološka podjetja, da se z agresivno politiko zoperstavijo lažnim novicam in sovražnemu govoru. Pravosodni minister Heiko Mass je že lani javno predlagal, da bi bil Facebook v Nemčiji reguliran kot medijsko podjetje, ki bi bilo legalno odgovorno za vse objavljene vsebine. Nekaj podobnega so storili na Češkem, kjer so ustanovili poseben biro, ki išče lažne novice na spletu.

Seveda so takšne ideje v Nemčiji naletele tudi na precej pomislekov pred parlamentarnimi volitvami, saj obstaja bojazen, da bi aktualna vlada poskušala poostren nadzor nad mediji in socialnimi omrežji izkoristiti sebi v prid, da se obdrži na oblasti. V Nemčiji se namreč letos napoveduje menjava na kanclerskem položaju, saj so zaradi krize z ekonomskimi migranti volivci izgubili vse zaupanje v Merklovo.

L. S.