fbpx

[Fašizem = komunizem] Ronald Reagan že pred desetletji svaril: “Novodobni fašizem bo nosil preobleko liberalizma”

Ronald Reagan (Foto: Wikimedia)

Ameriški predsednik Ronald Reagan je že pred več kot tremi desetletji sprevidel, da je novodobni “liberalizem” samo še fašizem, ki paradira naokoli oblečen v kožo liberalizma.

“Vedno je bilo,” je odvrnil Reagan na muzanje svojega sogovornika, ki je trdil, da je med konservativci moderno, da se imajo za libertarce. Nekdo je nekoč v zelo pronicljivem opažanju povedal, da “če bo fašizem kdajkoli prišel v Ameriko, bo to storil v imenu liberalizma.”

“Fašizem je privatno lastništvo, zasebno podjetnišvo, a totalen vladni nadzor in regulacija,” je pojasnil Reagan, preden se je vprašal, če ni ravno to filozofija, ki jo zagovarjajo ameriški liberalci. Tako imenovani konservativec pa je po Reaganovem mnenju tisti, ki pravi: “Manj vlade, stran od mene, stran od mojega žepa in pustite mi, da sam držim niti svoje lastne usode.”

“Ni pravi marksizem” je izjava, ki temelji na lastni aroganci
Reagan ni edini, ki je prišel do tega spoznanja. Podobno je v enem od svojih javnih nastopov povedal tudi kanadski profesor psihologije na Univerzi v Torontu dr. Jordan B. Peterson: “Ko marksisti trdijo, da to ni bil pravi marksizem, v resnici želijo povedati: Če bi bil sam na Stalinovem mestu, bi nastopilo obdobje Utopije namesto genocidnih masakrov, saj ravno jaz razumem doktrino marksizma in vse v zvezi z menoj je dobro.”

Enako posledično trdijo za vsak spodleteli poskus komunizma kjerkoli po svetu. Zadnji tak primer je Venezuela. Peterson se s takim načinom razmišljanja ne strinja. Po njegovem mnenju je to čista aroganca. Tak posameznik niti ne razume doktrine, niti ni tako dober, kot misli, da je. “In če bi bila moč v tvojih rokah in predvidevamo, da bi bil sposoben, kar nisi, vseeno ne bi naredil nič bolje. In četudi bi, bi za teboj čakal nekdo drug, ki bi te ustrelil ob prvi priliki, ko bi skušal narediti nekaj dobrega.”

Tako je končala tudi stara garda komunistov v SZ. Stalin je naredil čistko, pobil je vse, ki so sodelovali v revoluciji, vključno z njihovimi družinami in milijoni drugih nedolžnih ljudi. Kar je Lenin začel s čistkami, je Stalin zgolj izpopolnil.

Ivan Šokić