fbpx

Fidel Castro: uživač, ženskar in diktator, ki je ubijal nasprotnike

Fidel Castro (Foto: epa).

Preminuli predsednik Fidel Castro je javnosti lagal, da živi od 23 dolarjev na mesec, da mu ni za luksuz ter da živi v ribiški koči, za edini svoj luksuz pa je razglasil cigare. V resnici pa je imel 20 luksuznih hiš na karibskih otokih in celo zasebni otok, kamor se je vozil s svojo 25-metrsko jahto. Strahovlada nad mediji mu je omogočila, da je na Kubi ohranjal mit socialističnega revolucionarja. Vse življenje je rohnel zoper pokvarjeni kapitalizem, sam pa je živel kot sprijeni kralj.

Daily Mail ga je označil za velikega goljufa, saj je bil v resnici uživač, ženskar in gurman. Zunanji opazovalci so domnevali, da je “Veliki poveljnik” izčrpaval državna podjetja, vključno z manjšim zlatim rudnikom. Ko je časopis Forbes uvrstil Castra med najbogatejše kralje, kraljice in diktatorje, je jezno vztrajal, da živi od mesečne plače 23,5 dolarja.

Castro milijonar
Poleg ogromnih posestev z dvoranskim kegljiščem, z osebno bolnišnico, s košarkarskim dvoriščem, z obmorsko vilo z bazenom, jacuzzijem in s savno je imel v posesti tudi svoj otok, jahto in veliko nepremičnin. Lažna podoba je bila razkrinkana leta 2014, ko je njegov dolgoletni osebni stražar Juan Reinaldo Sanchez napisal in izdal biografijo o Castrovem skritem življenju in ocenil vrednost njegovega premoženja na najmanj 117 milijonov evrov.

Dan podvodnega ribolova se je za Fidela Castra začel opoldne, ko so ga klečeči lakaji oblekli v potapljaško obleko, nato se je odpeljal z bleščečim čolnom tja, kjer so njegovi delavci že prej našli jate rib. Na jahti so mu servirali drag viski in škampe na žaru.

Svoj zasebni otok je Castro imenoval Edenski vrt, tam pa je gostil slavne osebnosti, kot je Gabriel Garcia Marquez, ter jim razkazoval svoje delfine in želve. Posebna bivališča je imel pripravljena za svoje ženske. Ker se je bal, da bi ga kdo zastrupil s hrano, je imel tudi svojo proizvodnjo mleka in celo mini tovarno sladoleda.

Castro, perverznež
Castro je imel najmanj 9 otrok z najmanj štirimi različnimi ženskami. Prva Castrova žena je bila Mirta Diaz-Balart še iz študentskih let, ki ji je pozneje po ločitvi ugrabil sina in ga izšolal v Rusiji. Po prvi ločitvi je imel številne ljubice, med njimi menda celo italijansko igralko Gino Lollobrigida, pa srčno kirurginjo Natalio Revuelto, katere hči je pobegnila v ZDA. Do leta 1980 pa je živel s svojo tajnico Celio Sanchez, ki je umrla leta 1980 in takrat se je poročil z dotedanjo ljubico Dalio Soto del Valle, ki mu je rodila pet sinov. “Ljubezenske zabave” naj bi imel tudi s svojimi prevajalkami in stevardesami, pogosto je pobegnil iz hotela v najbližji bordel.

Nobena zarota zoper Castra ni uspela
CIA si je prizadevala več desetletij odstraniti Castra. Organizirali so najmanj 638 zarot, vključno z ljubicami, ki naj bi ga umorile v postelji. Marita Lorenz, ki ima sedaj 77 let, je priznala, da je bila poslana z misijo atentata z zastrupitvijo, a jo je osvojil,  zato je z njim preživela celih 9 mesecev v hotelu Hilton med igračkami in pravim orožjem. Neuspešni so bili z bombami, s kemičnim orožjem, z ostrostrelci, zastrupitvami obleke in čevljev, prav tako se niso aktivirale granate ali skrivno orožje agentov.

Zagovorniki Castra se sklicujejo na poceni zdravstveni sistem
Zdravstveni sistem na Kubi se od sistema za turiste in politično elito močno razlikuje od sistema za običajne Kubance. Za splošno populacijo je zdravstvena oskrba zastonj, a je nehigienska, brez  medicinskih sredstev, bolniki si morajo prinašati svojo posteljnino in svoje brizgalke. Ženske se izogibljejo ginekološkim pregledom, da jih z nečistimi instrumenti ne bi okužili. Zdravniki zaslužijo 23 evrov na mesec, zato v prostem času vozijo taksije, s čimer zaslužijo več kot v bolnišnici.

Kubancem je odleglo, sčasoma bodo razkrite vse podrobnosti sijajnega življenja navidez skromnega diktatorja.

Aleksandra Belšak