fbpx

Filipini začeli vojaško sodelovati z Rusijo in s Kitajsko. Bo Trump lahko prekinil slabe odnose z ZDA?

Foto: epa

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je izrazil pripravljenost za kupovanje orožja s Kitajske in ostrostrelnih pušk iz Rusije, s tem pa je nakazal zbliževanje odnosov s tema dvema državama in oddaljevanje od ZDA.

Duterte je obljubil, da bo svojega ministra za obrambo poslal na Kitajsko, kjer bo podpisal pogodbe za nabavo orožja za naslednjih 25 let.

V svojem nedavnem govoru je priznal, da Kitajska izvaja pritiske pri trgovini z orožjem, ki pa jih bo kot predsednik sprejel.

Prav tako bodo Filipini kupovali ostrostrelne puške iz Rusije, njihova obrambna ministrica pa je prejšnji teden že obiskala Moskvo, kar je prvi tovrsten obisk po letu 1976, ko sta državi vzpostavili diplomatske odnose. Če se bo izkazalo, da so ruske puške boljše od ameriških, se bodo odločili za njihovo uporabo v vojski. Kot poroča RT, so prejšnji mesec Filipini in ruski predsednik vlade Dmitry Medvedev podpisali sporazum o nadaljevanju pogovorov o obrambnem sodelovanju med državama.

Bo Trump zbližal Filipine in ZDA?
ZDA so že novembra prekinile dobavo 26 tisoč ameriških pušk Filipinom. Gre za puške, ki naj bi jih uporabljale oborožene policijske enote. Amerika je bila doslej glavni dobavitelj za orožje, vojaške ladje in letala, odločitev o prekinitvi pogodbe pa so v Washingtonu sprejeli zaradi številnih kršitev človekovih pravic, za katere je odgovoren predsednik Duterte.  Pri pregonu trgovine s prepovedanimi drogami je bilo ubitih  že več tisoč ljudi.

Filipini so bili sicer desetletja glavni ameriški zaveznik v tej regiji, odnosi pa so se ohladili po izvolitvi Duterta. Odnosi med državama se bodo morda ob pričetku mandata novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa spremenili, saj je Duterte podprl njegovo izvolitev, Trump pa vseskozi podpira vojno proti drogam na Filipinih.

Odnosi med Filipini in Kitajsko so sicer še vedno napeti zaradi spornega grebena v Južnokitajskem morju in kitajskih ozemeljskih teženj.

M. P.